ВЪНШНОСТ И СЪЩНОСТ
(РИТОРИЧНА ПОЕМА)
Избухва пищна пролетна заря
от глъч, зеленина и аромати;
в кордон от китки,
в знойна мараня
каручка прашна
мудно лято клати;
посред ръждивото ателие
на есента
се багрят тъжни лùсти,
а зимата приижда
с бял кортеж –
студена,
горда,
аристократична...
Поглъщам тоя кръговрат с очи,
фасадата на времето докосвам –
но вътре в мен се мята и бучи
кълбо от неразнищени въпроси:
Закътва ли Природата душа
вдън тоя педантичен ред
железен;
сетивна ли е,
радост и печал
понякога дали не я обземат?
До корена на всеки земен ден,
до неговото важно основание,
мотив, причина,
смисъл, аргумент –
достига ли човешкото съзнание?
Началото и края си кога,
къде и как чертае в нас животът,
и ребусът на земните дела
детерминира ли се в друга Зона?
Как можем да проникнем в същността
на Битието
и предвùдим пътя
неведом
на ранимите сърца
в часа на непосилните събития?
Възможно ли е
с ум ограничен
да хванем нишката
и спрем Бедата;
да разглобим,
развинтим
и прозрем
зъбчатата машина на Съдбата?
Коварството на кой задънен бяс
ни проектира помислите низки;
в какъв потаен и злокобен час
се раждат в нас кроежите нечисти?
На страстите за буйния кипеж
изведена ли е химична формула;
и има ли закон с научна тежест,
предвиждащ
дял на чувства
и на спомени?
Матрици ли вградени са във нас,
в които врят емоции бълбукащи –
и ражда се картина, песен, танц,
поема
или симетрични звуци?
За нас ли раболепно се въртят
в спиралата си пролет, лято, есен
и зима;
или пясъчни зрънца
сме ние сред вселенската пустиня?
Дали да не оставим мъдростта
и тежките анализи
на Бога
и просто да попием красота
от щедрата палитра на Природата?
Потънали сред тоя колорит,
сред звуци и ухания вълшебни,
в блажен неотразимо-светъл миг
ще вкусим ли духовната победа?
© Димитър Луканов Всички права запазени