Когато Бог раздаваше блага
и сбъдваше молитвите на всеки,
доволни бяха всички на света,
със замъци, с коли и скъпи дрехи.
Но от хилядите хубави неща,
които Бог бе сложил на тезгяха,
едно момче, парите не избра,
то пожела: любов и топла стряха.
И Бог му даде всичкото това:
любовна участ с хубава женица.
Без лъскави имоти, без кола,
а с къщичка над стара воденица.
И там момчето с обич заживя.
Не просеше… от Бога вече нищо.
Изкарваше парици за храна
да има край семейното огнище.
Но неговата “праведна” жена:
девойката, в която беше влюбен,
в един момент наивно пожела
един левент - не толкова загубен.
Юнакът бе с различен тип мечти,
с Ферари и един хотел във Банско.
Жена му той набързо съблазни,
и пръсна с нея своето шампанско.
Момчето се почувства недобре.
В тъгата си поиска да се гръмне!
Но някакси, в ръцете си се взе:
Богато то в един момент осъмна!
Натрупа от - биткойните пари:
Случайно проработи му късмета.
Започна да се среща със жени,
оправи даже - четри-пет момета.
А съпругата - дарена му от Бог
(побегнала с юнака през просото)
получи от съдбата скъп урок:
тя бързо бе - зарязана в леглото.
Останала - сред нищото сама,
поиска мигом прошка от момчето.
Направи се… на жертвена овца,
сълзичка… и се спусна по лицето.
А момчето бе добро и й прости.
Прие я пак - в семейната постеля.
И вярващо на нейните сълзи,
то всичко с нея взе да си поделя:
Заведе я - в голям автосалон,
от там й купи чисто ново Бентли!
Отрупа я с парцалки на Витон,
дари й пет биткойна, с документи.
Така сред скъпи вещи и пари,
и двамата - безгрижно заживяха.
Почти като в моментите преди:
Понасят се под без любовна стряха.
Юри Йовев
Май 2024 г.
© Yuri Yovev Всички права запазени