17.04.2023 г., 15:30 ч.

Възродената гора 

  Поезия » За деца
388 2 6

- Мамо, мамо, туй какво е?

- Туй е животинче със бодлички,

с тях пази се от пакостливите ръчички. 

- Как се казва, мамо, туй?

- Таралеж, а още викат му и Еж.

- А онуй с раета на главата?

- Язовецът е това, обича

с малките си край поток да тича.

- Мамо, виждам във реката, 

нещо плува във водата.

- Има риби, моето момче, каракуди, мрени,

те обичат да, се крият в тихите води.

Жабите им там припяват, 

водни кончета летят, 

а над тях върбата с тънки клончета виси

и напомня на децата за отминалите дни.

 

- Мамо, ти ка'т беше малка,

пътечка водеше ли към гората?

Хубава ли беше и тогава?

- Ех, моето момче, тогава беше друго.

Бяха дни на сеч безумна. 

Гората, немощна и слаба, 

линееше и пуста стана тя. 

Но намериха се хора умни, 

помогнаха на нашата гора. 

Да се възроди отново, 

да стане дом за тези твари, 

да буди възхищение

и вдъхновява ново поколение. 

 

Да пазим, синко, нашата гора, 

да бъде силна и добра,

да радва ни и пази в дните на тъга. 

 

 

 

© Мария Каратерзиева Всички права запазени

Произведението е участник в конкурса:

Пазете чудесата на гората »

9 място

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??