ЗА МУШКАТО, ФИЛОДЕНДРОН
И ЕДНА ОСА
Мушкато на преклонна възраст
напъпи и изкара цвят.
А коренът му с напън сетни
на цвета подаде аромат.
Пчеличка млада и без опит
покрай цветът зажужя,
от аромат тръпчив, но нежен
акълът ù се завъртя.
Залепна тя, засмука и запи се,
от пролетта до есента.
Окапаха от есента дърветата,
с цвят мушкатото се задържа.
Отнякъде привнесен появи се,
един листат филодендрон,
макар безцветен и без мирис
у пчеличката внуши нагон.
Затвори листчета мушкатото,
засъхна корен, залиня, умря.
Да чака филодендронът да разцъфне,
превърна се пчеличката в оса.
© Лордли Милордов Всички права запазени