25.04.2017 г., 12:30 ч.

За последно 

  Поезия » Свободен стих, Друга
576 0 2

 

След уроците научени
на щастливо изживяното ми вчера,
изправен пред мъгливото неясно утре,
на настоящето в днешния си ден
под дъгата девет цветната преминавам
и прераждам се отново!

 

И ето виждам вече,
там отвъд реката Лета
из сокаци на усое диво
тясна стълбица се вие
към върха окъпан
в заревото на града
из зад Райковите двери.

 

На духът ми само
крачки три остават
на брега ѝ да пристъпи
и отново пак,
да стане ничий!

 

От жарава жива
жегнато сърцето
в малка топчица се свива,
яко зайче под обстрел
кацнало на прицел.

 

Дъх в гърдите ми се спира,
дави се на глътки малки
в заседналата буца
долу нейде под небцето.

 

Взор надире се извръща:
Сред ветровете прашни
по пътеката вървяна
идат моите сестри и братя!

 

Чувство под клепките ми
напира вън да се излее,
да напои с живителната влага
семената в угарта
на душите им човешки!

 

Чуй ме,
Скитнико небесен
бродещ в синевата!
Ти звездичко,
рожбица на кладите небесни!
Ти зелена ми тревичко,
галеща нозете на девици!
Запей щурецо тази песен!
В трелите си припявай
сладкогласна птичко!

 

………………………………………..
Между двата бряга
на житейската река,
без мечтите детски
всеки ден вървян
сив остава и е скучен!

 

Без вяра и надежда
в сърцата изгорен,
е студен и страшен!

 

Без капчица любов,
само сън е преживян,
и на зимните фъртуни
в мрака е изгубен!

 

Уроците си съберете
в истина едничка:

 

На безкористно
раздадената обич,
огънят е всичко!
…………………………………………

 

И като жреца просветен
в храмовете древни на Ахура,
користта си – вехта кожа,
хвърлил в пламъците на олтара,

 

смирено и в покой пристъпвам
трите крачки да направя,
в дланта си детска стиснал
двата сребърника за лодкаря!

 

24. 04. 2017 г.

© Todor Nikolov Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Благодаря ти Ян че тук отби се и отново на душата детският ми порив насърчи.
  • Много... чисто, много нежно. Като капчица роса!
    Аплодисменти!
Предложения
: ??:??