3.05.2015 г., 16:05 ч.

За селото ни реквием 

  Поезия » Гражданска
271 1 1

За селото ни - реквием!

Днес селото ни е съвсем различно!
И друг е вече селският народ...
Промяната се чувства драматично,
не сее то, а търси само плод!

Туй са неща съвсем несъвместими...
Днес никой в селото не става в пет...
И няма селяни неуморими,
и никой вече не върви напред!

Тук само пенсийките са на мода!
И сятия във двора зеленчук!
Не се измъчва днес народа,
все животинки да си гледа тук!

Тук тропат само старците с бастуни...
И не се чуват детски гласове...
И спряха клюките за "цуни-гуни",
тъй както е било от векове.

А селото щом няма училище,
готово е наскоро да умре...
Без веселби във селското хорище...
И селянина... гдето не оре!

Не малка част от къщите са пусти!
По- зла съдбата ни не е била!
Тук  бабите облечени във черни фусти,
изпращат свойте български села!

И с тези пенсийки за хляб и мляко
и с малкото очуван зеленчук,
тук всеки селянин реда си чака,
и безнадеждно си живурка тук...

За жалост селото доизживява,
и селяните едва го крепят...
А българското, селото го дава!
Тук за България не виждам път!

 

© Христо Славов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Да, за съжаление, така е. Всички искат да са граждани, да карат коли, да мързелуват и да се дрогират. Никой не иска да работи. Това произведение трябва да го гравират пред парламента. Разбира се, няма да има значение, но поне да си знаят хората, че нещо трябва да се направи. Ама то и политиците са от тези консуматори, които искат да поглъщат, без да работят. Каква е приликата между парламента и пеликана? И двете живеят, за да си пълнят гушите.
Предложения
: ??:??