20.12.2011 г., 12:59 ч.

За всеки път, когато... 

  Поезия » Философска
834 0 0

За всеки път, когато исках да крещя,

но само тихо свивах рамене;

за всички дни, в които исках да летя,

а грубо в камъните търках колене,

за всяка думаплахо премълчана,

за всяка мъчно скрита рана,

за всеки опит следващ за промяна,

за всяка радосттайно преживяна,

за всяка мисъл, трепет, смях,

за нощите, пропити с страх,

за дните дългибезконечни,

за постъпките тъй грубинечовечни,

за всичко казано и премълчано,

за всичко дирено и пропиляно,

за бедността на ценностните ми богатства,

за чиято шир благоприятства

мойто разболяно същество

обвито в черно, слузно вещество,

презряно от понятния всемир,

поканено при Дявола за пир.

То храни се със собствената плът,

изпива черната си кръв

наказано завинаги да броди,

между световете да пълзи, да ходи,

но скрито за познати да остава.

На светли дни се не надява,

куцукайки през ад и рай препуска,

но да се подслони сред тяхне се допуска.

Така обречено на празна вечност,

то губи някогашната си човечност,

която по-преди не бе ценило

и що превърна го във същество изгнило.

© Мариана Димитрова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??