20.07.2010 г., 14:56 ч.

Зад борда / басня 

  Поезия
563 0 8

Познавате ли Кума Лиса, най-даровитата актриса?

Тя бе чаровница красива и много, много талантлива.

 За режисьорите - опора. В централни роли без умора

 превъплъщаваше се тя - ту във ФАТАЛНАТА ЖЕНА,

 ту в девствената БЕАТРИЧЕ. Днес КЛЕОПАТРА се нарича

 и със любимия умира. Утре се превръща във кумира

 на верния Ромео - ЖУЛИЕТА. Днес е госпожица превзета,

 утре в ролята на стара дама играеше актрисата голяма.

 На наша и на чужда сцена Лисана бе боготворена.

 Да, беше...!

 Дойде "голямата промяна". Театърът излишен стана.

 А киното бе просто глезотия. "Сега реформи правим ние.

 Да се издържа и театър? Пари - изхвърлени на вятър!"

 Вратата зад гърба ù хлопна. Остана Лиса безработна.

 Пред храма свят на Мелпомена стои объркана, смутена.

 - Ами сега? Какво ме чака? - нещастна Примата проплака,

 изритана безцеремонно на Борсата - море огромно

 от всякакви специалисти - и музиканти, и артисти,

 миньори, художници, стругари, учители и майстори-сладкари... -

 все безработни, прегладнели, отчаяни, обезверени...

 Сега, защо ли да го крия, всеки се захваща с търговия.

 Заложи Лиса при лихвари "Аскерите" си, три "Оскари".

 С парите и с торба огромна започна търговия скромна

 с чорапи, с ластици, бикини - все "вносна" стока, от чужбина. 

 Пътуваше до Истанбул, до Букурещ и до Кабул...

 Наричаше това "турнета". Продаваше дори гърнета!

 Но много скоро тя фалира, а работа не се намира.

 Артистът все е без пари, а и на глад не се търпи.

 Прости се с миналото славно, за Гърция замина нелегално.

 И ето я в чужбина Лиса. Не ГАСТРОЛИРАЩА АКТРИСА,

 а КОМПАНЬОНКА (с консумация) е бившата ни ПЪРВА ГРАЦИЯ.

 И даже чух, че срам, не срам, в бардак играела КАНКАН...

 

Май разказът ми те смути? Защо  ще се червиш пък ти?

Нима за Лиса те е срам? Та тя България представя там!

 

 

 

© Генка Богданова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Отново 4етох.Нешто ново няма ли?
  • Гени, страхотно е!
    Много е забавно, поучително и развлекателно!
    Много, много ми хареса!
    Успех те желая!
    Голяма майсторка си!
  • Хеи ми много ми хареса!!!!
  • Благодаря ви, Водолейче, Ивон, Боромир, че отново сте с мен и моите стихове. Жалко, че темите носят белезите на "новото" ни време, които никак не са лицеприятни! Но истината си е истина. Тя трябва да се гледа право в очите. И особено творците не бива да й обръщат гръб.
  • Много е добро.... за съжаление... за съжаление. Майсторско написано, правдиво и трагично.
    Какво остава за изкуството, освен да се превърне в халтура, търговия или проституция?...
  • Чудесна басня в рими!
  • Много ценя твоето мнение и приятелската оценка за творбите ми. Благодаря ти! Приеми поздрав и от мен!
  • Еее, Браво!
    И за позицията и за талантливото изпълнение!
Предложения
: ??:??