31.10.2012 г., 12:46 ч.

Залез в есенно жълто 

  Поезия
518 0 5

ЗАЛЕЗ В ЕСЕННО ЖЪЛТО

 

 

Денят си тръгва без да бърза по небето

и нощен вятър роши жълти и мъгливи,

увиснали по клоните на старите дървета,

далечни облаци – космати лъвски гриви.

 

Върху ръба на здрача лъч от злато свети

с едно усещане за дъжд, за хладна влага;

на този залез есенен по кадифето

невидима сълза дъждовна тихо ляга.

 

В безвремието между светлото и тъмнината

по пергамента хиацинтов на небето горе

чертае странни писмена далечно ято,

разполовило по диагонал простора.

 

О, тези есенни ята!

От сутрин рано

щурмува птичият безброй зората синя –

прелитат щъркели, гребат в небето пеликани

и пада лястовичи дъжд на тъмни клинове.

 

Кипи небето, сребърната пяна свети

на есента под облачните вежди сиви,

политат къщите, издигат се дърветата,

летят поляните сред орехови гриви;

 

Самият свят е ято жерави пред полет,

последно лястовиче ято върху жиците –

летят в небето над земята странно гола

ята дървета, китки тъмни птици...

 

И тъй, додето месецът в небето се огледа,

додето залез хладен слезе над земята,

додето вперят къщните прозорци късогледо

студени жълти погледи към тъмнината;

 

додето хладен дъждът накваси в ритъм песенен

с обилна влага залезното кадифе незримо,

и този свят заспи настръхнал в мрака есенен

и се събуди утре в шепите на зимата.

 

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • " Върху ръба на здрача лъч от злато свети
    с едно усещане за дъжд, за хладна влага"
    http://www.youtube.com/watch?v=SmNzwlzevM0&feature=relmfu
    Благодаря!
  • Благодаря на всички! Честит празник и светъл ден!
  • Красива и образна пейзажна лирика, в която есенният залез оживява - "Върху ръба на здрача лъч от злато свети" и още куп бисерчета в поетичната броеница! А формата - безупречна
  • Майстор си!
    За мен беше удоволствие да прочета!
  • Може би в "лапите" на зимата... иначе е страхотно!
Предложения
: ??:??