15.12.2006 г., 12:45 ч.

Занаят 

  Поезия
592 0 10

 

 

Най-доходния днешен занят

във този тарикатски, шантав свят,

оказва се, приятели,  не царският,

(за ваша изненада)  а рибарският…

Защо ли...туй е просто, до влудяване,

печалбите са днес от ... зарибяване.

Ще ви се стори малко като подигравка,

но тънем в блато, в плен на зарибявки...

Разнообразни, с всякакви размери,

ту тънки деликатни, ту дебели...

Започва се от ранно свежо утро,

щом телевизор или радиото пуснем,

реклами екзотични пропълзяват

и мозъците бавно завладяват :

“Елитни” питиета, шоколади

неспирни изкусителни наслади,

таблетки със ефекти “гениални”,

за всяка болест – чак универсални,

почистващи перфектно препарати,

и цветно-нежни ароматизатори......

Изгасям! Окончателно разсънена,

ала звънецът на вратата звънва,

“Чаровна и сияйна домакиньо,

късметът ви споходи, не отмина... ”

Прекъсвам ги (опитах благозвучно),

нахалството им с натиск вън заключвам...

Глася се за разходка, че ми писва,

да се разсея от натрапчивите мисли...

Кутията ми пощенска, горката,

задръстена с обяви многократни...

Към улицата нервничко изтичвам,

а там ме спира някакво момиче,

и тика ми в ръцете, мълчаливо

поредната примамка закачливо...

Тук вече възпитание ме спира,

цветущи думички да адресирам,

но вътрешно до крайност разгневена,

към работа забързвам възмутена...

Накриво ли съм станала – не знам,

но зарибявки ме заливаха и там,

и стори ми се, сякаш срещу мене,

клиентите дори са зарибени...

( в подробности не искам да изпадам,
не вярвам с нещо да ви изненадам...) 
Така до козирка ми прекипя,

че иде ми със сила да крещя,

но тъй че да ме чуят тарикатите

със бляскави реклами по плакатите :

“ Махнете всички въдичарски номера

  не сме ви риби, закопняли за стръвта..."

 

15.12.2006

© Дидислава Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • идеално и талантливо
  • Браво! "Голяма работа " си! Поздрави и за това произведение!
  • Исках да ти кажа,че се възхитих на лекотата с която се чете стиха ти- на един дъх и прилича на вода,която тича надолу по камъните ,много ми харесва Поздрав!
  • Привет на всички и благодарности!!!
  • Браво!
    Истина...
    Те не са тарикати,Диди...те са от реклами-богати
  • Браво Диди!
    Точно и ясно-"“ Махнете всички въдичарски номера

    не сме ви риби, закопняли за стръвта..."



  • Така си е, а ти си го показала по прекрасен начин.
    Как да се спасим от тях, ами може би с порция смях.

    Поздрав и усмивка.
  • Страхотен стих, Диди!!!
    Отлично си го казала!!! Поздрави!!!
  • браво, разсмя ме, но наистина е така - заливат ни отвсякъде. ако можеха и с банкноти да заливат...
  • Браво,Дидка!!!
    Злободневна тема си засегнала,много добре развита!!!
    Поздравления и прегръдка!!!
Предложения
: ??:??