Най-доходния днешен занят
във този тарикатски, шантав свят,
оказва се, приятели, не царският,
(за ваша изненада) а рибарският…
Защо ли...туй е просто, до влудяване,
печалбите са днес от ... зарибяване.
Ще ви се стори малко като подигравка,
но тънем в блато, в плен на зарибявки...
Разнообразни, с всякакви размери,
ту тънки деликатни, ту дебели...
Започва се от ранно свежо утро,
щом телевизор или радиото пуснем,
реклами екзотични пропълзяват
и мозъците бавно завладяват :
“Елитни” питиета, шоколади
неспирни изкусителни наслади,
таблетки със ефекти “гениални”,
за всяка болест – чак универсални,
почистващи перфектно препарати,
и цветно-нежни ароматизатори......
Изгасям! Окончателно разсънена,
ала звънецът на вратата звънва,
“Чаровна и сияйна домакиньо,
късметът ви споходи, не отмина... ”
Прекъсвам ги (опитах благозвучно),
нахалството им с натиск вън заключвам...
Глася се за разходка, че ми писва,
да се разсея от натрапчивите мисли...
Кутията ми пощенска, горката,
задръстена с обяви многократни...
Към улицата нервничко изтичвам,
а там ме спира някакво момиче,
и тика ми в ръцете, мълчаливо
поредната примамка закачливо...
Тук вече възпитание ме спира,
цветущи думички да адресирам,
но вътрешно до крайност разгневена,
към работа забързвам възмутена...
Накриво ли съм станала – не знам,
но зарибявки ме заливаха и там,
и стори ми се, сякаш срещу мене,
клиентите дори са зарибени...
( в подробности не искам да изпадам,
не вярвам с нещо да ви изненадам...)
Така до козирка ми прекипя,
че иде ми със сила да крещя,
но тъй че да ме чуят тарикатите
със бляскави реклами по плакатите :
“ Махнете всички въдичарски номера
не сме ви риби, закопняли за стръвта..."
15.12.2006
© Дидислава Все права защищены