Как искам аз да хвърля ръкавица на Съдбата,
да я попитам как измерва нашите грехове.
Защо понякога е тъй жестока
и мачка безпощадно нашите души?
Уж раждаме се равни и всекиму е даден шанса да живее,
тогава как се случва тъй, че в наши дни
едни по-зле са от кучета бездомни,
а други къпят се в охолство и пари?
Едва ли толкова са тежки греховете им,
че даже хляб да купят нямат с какво
и няма как такива праведници да са другите,
които имат всичко що купува се с пари.
Не зная аз защо така устроен е животът,
как може всичко да промени,
така че с достойнство съхранено
по пътя земен да вървим.
Изгубихме човешкия си облик,
превърнахме се в сенки на достойния човек
и не разбирам как Съдбата с безразличието свое
неправдите узаконява в този свят.
Защо родили сме се, щом не можем
човешкото у себе си да съхраним,
защото само мрак и болка,
и страх за утрешния ден изпълват нашите души.
Ей, ти, Съдба, май вързани са ти очите
и греховете теглиш слепешком
или наистина са непростими
направените грехове от нас?
Дано, Съдба, в теб да се намери
частица милост за човешкия ни род
и шанс човекът да получи
с достойнство да завърши земния си път…
© Росица Всички права запазени