2.04.2023 г., 13:37 ч.  

Заветната земя на Аспарух 

  Поезия » Пейзажна
517 5 4

Звездите са най-ярки махмудии,

а месецът телеца е рогат,

полята с надиплени зелении,

цветчета с медоносен аромат.

 

И буки - извисени грановити

красавици са горди на Балкана.

Тропосвана от плугът на ширити

земята те обгръща разорана...

 

А слънцето - нагизден младенец

погалва посъбудената ръж,

момичетата с полския венец

запяват си за либе изведнъж.

 

И вятърът над цъфнали поляни

в тревиците завее гороломно,

и булче пред чучурите засмяно

напълва си изписаната стомна…


Прихванати за дланите чиляци

потропват ръченица мълчешком

и лястовици бързат на орляци,

да стъкнат за дечицата си дом.

 

Реките змиевидно се извиват,

за морния ми лик те са разтуха.

Българийо, неземно си красива -

заветната земя на Аспарух! 

 

19.04.2021 г.

 

 

Из “ Оставям си докрай сърцето” 2022 г. Перник

 

© Владислав Недялков Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??