16.08.2012 г., 10:35 ч.

Завръщане VI 

  Поезия
436 0 7

ЗАВРЪЩАНЕ VI

 

          “Прах есмь и в праха ще се върна”

                                                          Библията

 

Тежи ми глината.

Онази, от която

преди Адама Бог ни е създал.

Сега от веждите до стъпалата

съм глина и вода.

Проклета кал!

 

На глинени нозе света преброждам

да търся справедливост и добро.

Ударя ли се – болката пробожда

пръстта зад глиненото ми ребро.

 

Защото и сърцето е от глина –

тревожна буца яростен живот,

която от година на година

забавя пулс и намалява ход.

 

От пръст са устните ми и очите...

Душата има несъществен дял!

Така ли е при вас? Защо мълчите?

Наистина ли всички сме от кал?

 

И мислите ми са от кал и влага,

мечтите ми навярно са от пръст.

От глината не мога да избягам,

макар и над пръстта да вдигам ръст.

 

Навън вали. И слънцето не свети,

и всичко е вода околовръст...

Но аз не се боя от дъждовете,

макар да съм от глина – мокра пръст.

 

Нас други тъжни дъждове ни стапят

и ни отмиват в прах... по-точно в кал.

Над нас дъждът на времената капе –

той винаги над всичко е валял,

 

дъждът на спомените вече плиска,

порой от дни в сърцата ни попи.

Земята всъщност идва все по-близко

и глината по-бързо се топи.

 

Тежи ми тя. Оная, от която

преди Адама Бог ни е създал,

за да сме само шепа от земята,

която чака нас.

 

Проклета кал!

 

© Валентин Чернев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Във форума Някои питаха какво е поезия.
    Ами четете Чернев и ще разберете...
  • Или не е видяно това много хубаво стихотворение от повече хора, или не се вписва в светоусещането и идейността на нечии суетни и нарцистични занаятчийско-поетични снобски глави - поради тяхното невежество, бездарност и/или завист!!?
  • Не знам дали е проклета калта,щом те провокира за порцеланови стихове...
  • Думите са излишни!Аплодирам!
  • Красиво! Поздрави!
  • Много хубаво написано и толкова съдържателно... Благодаря за споделянето
  • Нямам думи...

    Аплодисменти!
Предложения
: ??:??