10.08.2007 г., 10:35 ч.

ЗАЗОРЯВАНЕ 

  Поезия
603 0 2
"... НОВ ДЕН ПРОБУЖДА СЕ ПОЛЕКА
       В СТАРИ СТРАХОВЕ..."
 
ДОГАРЯ ПУСТИННАТА ВЕЧЕР,
В БЕТОННИ КОМИНИ
И ВОСЪЧНИ СВЕЩИ
ВЪВ ВЛАЖНИ ПРОЗОРЦИ
И ЧЕРНИ ВРАТИ
ЛУНАТА СЕ ЗЪБИ ЗЛОВЕЩО
 
МЪРТВИЯТ ГРАД ЩЕ ВЪЗКРЪСНЕ В ЗОРИ
СЪС ЗВЪН НА МАШИНИ, ЦЯЛ В СТЪКЛО И СТОМАНА
О, ГОСПОДИ, ДАЙ, ОЩЕ МИГ ПОДАРИ,
ОЩЕ МИГ ТИШИНА НА СВОИТЕ РАБИ,
СКЛОНИЛИ ГЛАВИ, ТЕ СЪНУВАТ, А ТИ
ЗАПАЗИ ГИ, СПАСИ ГИ ОТ НОЩНИ КОВАРСТВА,
ОТ ВЕЩИЦИ БЛУДНИ И ДЕМОНИ ЗЛИ,
В КОИТО СМИРЕНИТЕ ИСТИНСКИ ВЯРВАТ
 
ПЪРВИ КАДЪР
 
МОНАХИНЯТА НАПИСА:
"ТИ СИ ОГЪНЯТ ЗАВИНАГИ
 ИЗКУШЕНИЕТО, КОЕТО НЕ ЩЕ СИ ОТИДЕ
 БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КОЛКО СИЛЕН Е АЛКОХОЛА ИЛИ РОКЕНДРОЛА
 БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ Е ДАЛИ ЩЕ ДОСТИГНА ДО РАЙ,
 СТИГА ДА СТИГНА ДО ТЕБ"
 БОГ НАПИСА: "HE"
 
 КАДЪР ВТОРИ
 
  МОНАХИНЯТА ОТВОРИ ЗАБРАНЕНА КНИГА И ПРОЧЕТЕ:
 
  "СИНОВЕТЕ НА ИСУС ОТДАВНА НЕ ЖИВЕЯТ
  ПРОКЪЛНАТИ СЕ СКИТАТ ИЗ СВЕЩЕНИТЕ ГОРИ
  С РАЗКЪСАНИ ЛИЦА ПРЕЗ КРЪВ И СЪЛЗИ ПЕЯТ
  И ТЪРСЯТ В ПОЛУМРАКА СЪС НЕВИЖДАЩИ ОЧИ
  ДА ВИДЯТ НЕВИДЯНОТО ОТ НИКОЙ СМЪРТЕН ОЩЕ
  ТЕ ИСКАТ ЗАЛЕЗА, РУБИНЕНИТЕ НОЩИ
  РАЗЯЖДАЩАТА НЕЖНОСТ НА ГРЕХА
  ПОНЕСЛИ ИЗБАВИТЕЛНИТЕ МОЩИ НА ДЯВОЛА,
  ТЕ МАЧКАТ И ПЕТНЯТ ДУШАТА ТИ ТЪЙ ЧИСТА И ЖЕЛАНА
  ПРЕДВЕСТНИЦА НА БЛИЗКИЯ ИМ КРАЙ
  ТЕ ИСКАТ СЪС КУРШУМИ И СТОМАНА
  ДА СИ ПРОПРАВЯТ ПЪТ КЪМ ТВОЯ РАЙ"
     
"КЪМ ТВОЯ РАЙ", ПОВТОРИ МОНАХИНЯТА
 БОГ ЗАТВОРИ КНИГАТА
 И ПОВЕЛИ СЪС ВДИГНАТА РЪКА:
"О, НЕКА ВОДОПАД ОТ ДУМИ,
ПОДОБНО ДЪЖД, ИЗЛЕЕ СВОЙТА БЛАГОДАТ
ВЪРХУ ИЗСЪХНАЛИЯ ГРАД И ГО СЪБУДИ"
 
 
ТРЕТИ КАДЪР
 
СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯ

© Иван Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • МЪРТВИЯТ ГРАД ЩЕ ВЪЗКРЪСНЕ В ЗОРИ
    СЪС ЗВЪН НА МАШИНИ, ЦЯЛ В СТЪКЛО И СТОМАНА
    О, ГОСПОДИ, ДАЙ, ОЩЕ МИГ ПОДАРИ,
    ОЩЕ МИГ ТИШИНА НА СВОИТЕ РАБИ,
    СКЛОНИЛИ ГЛАВИ, ТЕ СЪНУВАТ, А ТИ
    ЗАПАЗИ ГИ, СПАСИ ГИ ОТ НОЩНИ КОВАРСТВА,
    ОТ ВЕЩИЦИ БЛУДНИ И ДЕМОНИ ЗЛИ,
    В КОИТО СМИРЕНИТЕ ИСТИНСКИ ВЯРВАТ

    Мисля, че това е кулминацията.
    Написал си нещо наистина потресаващо, което трудно може да се коментира.
    В стихът ти долавям малко от очарованието от творчеството на Смирненски и стоманените нотки на Вапцаров.
    Браво!
  • Бога ми Човеко!
    Замая ме!
Предложения
: ??:??