Jan 14, 2021, 5:43 PM

Кой и защо крие истината за смъртта на Ботьов? 

  Journalism » Critical articles
907 7 26
31 мин за четене

© Анани Ананиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Той не умира!
  Ботев и Левски са нашите най-ярки герои, усещаме това и подсъзнателно. Вярвам, че в нашето съзнание има информационни канали, по които достигат енергии, независимо от времето и пространството. И Левски и Ботев са били наясно - че ще умрат в името на България, заради нас - за да разбере целия свят, че ни има! Това е саможертва. Велика. Независимо, че всяка власт прави "редакции" на историята ни, независимо от грешките им - независимо от предателствата. Героите и легендите за това са такива - защото са могъщи духове, титани - и готови на всичко за Отечеството и Свободата!
  „Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си.“ Левски
  „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“
  "Настане вечер - месец изгрее,
  звезди обсипят сводът небесен;
  гора зашуми, вятър повее, -
  Балканът пее хайдушка песен!" Ботев
 • Достойният човек (народ) не търси повод да се гордее (не изпитва нужда). А като гледам, българите постоянно си търсим повод и личности с които да се гордеем. Търсим и външна оценка от останалите народи - самооценката не ни е достатъчна. Това, самО по себе си говори за ниско самочувствие.
 • И защо трябва цял един народ да се срамува от действията на някого? Предателството не е национална, а общочовешка черта и върви ръка за ръка с алчността и завистта, има ги във всяка история. Вместо да се гордеем с това, което сме постигнали, ние се самобичуваме заради нечии слабости и решения, които не одобряваме.
 • Истината е, че такива като Ботев и Априлското въстание приковават вниманието на целия цивилизован свят по онова време в случващото се в Турската империя. (нарочно пиша турска).
  И ако я нямаше тази истина и тези герои, и нас сигурно нямаше да ни има.
  Какви ли не идиотщини съм срещала, само да припомня. че и образът на Ботев бил идеализиран на портретите, всъщност брадата му била по-рядка.
  Добре, че хилядите на 2-ри юни във Врачанския Балкан не четат всичките тия глупости против светините ни в нета.
 • Благодаря ви, Петър, за вниманието и за препоръката. Абсолютно сте прав, че това прави добро впечатление. Но заети да правим добро впечатление, не пропускаме ли някъде онова проскубано градже, наречено истина? И след като този сайт се нарича "Откровения", не е ли най-важното да сме откровени? А и не намирам корелация /или куролация, както казва премиера/ между характера и "популярността". Елин Пелин и Йовков са се мразели като животни. Захари Стоянов е заплашвал Алеко Константинов с убийство. Самият Ботев хич не е бил благ и хрисим. Но ви благодаря за проявения интерес и за думите ви.
 • Анани, гледам че съм коментирал тук - излиза ми е известията. И преди, и сега се отнасям с уважение към труда ти: да напишеш това, което си написал. Един съвет - не по текста, а за кривиците ти. Казвай по-често “благодаря”. Нищо не струва, и прави добро впечатление. Иначе рискуваш да станеш поредния досаден сръдльо, и заради характера ти хората няма да четат какво си писал. А си писал добри неща. 👍
 • Господин Георгиев, извинете ме, но не разбирам и думичка от Вашия коментар. Аз съм развил темата, дал съм нещо свое, обобщил съм го и съм го съобщил. И съм си направил труда да отида на самото място, за разлика от много други пишман патриоти, които се оказва, че нямат никаква представа какво е Околчица, какво е Вола, какво е Камарата, какво е Йолковица. Ако имате някакви конкретни забележки и коментари, ще съм ви много благодарен. Аз, за разлика от мнозина уважавани автори, не трия и не блокирам, а съм благодарен, когато някой ми посочи "кривиците". Стига, разбира се, да е знаещ и умен човек.
 • Ами хубаво. Развий темата. Дай нещо свое. Обобщи. Индивидуализирай. Съобщи.
 • Колко е жалко...Никой, никога няма да знае истината. Още по-жалко е, че никой от тези, имащи власт и сила да направят нещо по въпросът, не го е еня! А и защо да ровят, ще трябва да ни е срам от истината!
 • Със закъснение...Прочетох някои пасажи по два пъти,и аз си зададох същия въпрос, археолозите ''ровят'' из тракийски могили за парчета керамика за да '' докажат '', че сме били велики а оставят неизследвани исторически личности от по-новата ни история... Защо, от безпаричие ли...И оставяме за вярно само това, че там някъде в балкана пукнала пушка и куршумът го е ударил в челото, и край...
 • Не, народът никога за нищо не е виновен. Не е виновен, че не е погребал Ботев. Не е виновен, че масово е предал Левски след Арабаконак. Не е виновен, че е вързал Каблешков и друките в спицерията и му е давал да пие...хм, хм... Не е виновен, че е казвал на заловения Захари: "Ако имаш пари, дай ни ги, да не ги харчат кучетата". Абсолютно сте прав - на българския народ все някой друг му е виновен. Просто ме впечатли, че според Вас виновна е буржоазията и "златната младеж", такава маркстистка теза отдавна не бях срещал... умилително е някак...
 • В революционното ни движение безспорно участват всякакви хора, говоря просто къде и как се заражда. Човек като Ботев е имал шанс да учи в чуждестранен университет, да участва в издаването на вестници. За средата на 19ти век, когато мнозинството не е могло да си напише името, това малко или много показва някакъв статус. Гореизброеното не намалява героизма и саможертвата на Ботев. Той си оставава смел, безкористен и харизматичен. Само не ми хареса вечното - народът ми е виновен. Дори днес хората били виновни, че не спазвали мерките и имало пандемия. Нека да намираме причинно-следствените връзки и да не изпадаме в положението на съвременните политици.
 • ...Соколов - слуга на имама, на когото носил вода от чешмата, и носега наричана "Имамица". За Ботев и Левски в какви къщи са живяли, даже не ща и да говоря.... Това ли е буржоазията? Това ли е "златната младеж"? И съвсем накрая, не разбирам това диалектическо противоречие - хем не трябва да ходим по Балката, хем не трябва да съдим от "камбанарията на дивана". И какво да правим тогава? Да мълчим? Безспорно би било много модерно и нешовинистично, но няма да стане. Няма да мълчим, няма да забравим...
 • Ботев и Левски са убити ритуално от масоните. Самите те са били масони. Но, защо са били убити... не знам. Нещо е станало. Или са престъпили клетвата, или са били вече ненужни и вероятно са пречели. Но, това са мои догадки.
 • Господа, опитът българското революционно движение да се тълкува от материалистически и социалистически позиции не е нов, но е все така безсмислен. Споменатият вече Иван Хаджийски със своята анкета много добре е изяснил причината "простият човечец" да се вдигне на въстание. И тя е била тормозът на черкезите. Тоест, дали "простият човечец" го "еняло" на кого си плаща данъците е спорно, но го "еняло" ужасно много дали ще го крадат, убиват, изнасилват, унижават... Също така, държа да ви обърна внимание, че българите вдигат много повече и много по-големи и организирани въстания преди зараждането на каквато и да било "буржоазия". Но да видим кои са тези борци за национално освобождение, чиито къщи в "Копривщица, Котел и Калофер" трябва да разглеждаме: Бенковски, сирак, отрасал в недоимък, учил-недоучил, рано станал чирак и калфа, скитал немил-недраг по цялата империя; Захари Стоянов - медвенски овчарин, буквално с една риза на гърба; Иван Соколов - селянче от Върба, Радомирско....
 • Мда, правилно, тези черни неблагодарници никак не са искали да мрЪт, колкото и поетично да са ги подканяли тогавашните буйни златни младежи. За жалост не гледаме на тях като на хора, ала по-скоро като светци и пророци, а на народа като стадо...
 • Като изключим силните думи и многото патетика, то съдържанието ми звучи като обвинение и към минали и към сегашни поколения. Вместо да ходим по върхове и балкани, може да се отбием в градове като Копривщица, Котел, Калофер и да видим в какви къщи са живели някога борците ни за национално освобождение и техните семейства. И ако направим това, едва ли би ни учудила липсата на всенародна подкрепа в освободитените борби. Защото колкото и да учудва това идеалистите - основният интерес е именно материален. Зараждащата се българска национална буржоазия в рамките на феодалната Османска империя - търговци, занаятчии, предприемачи и свързаните с тях кръгове - именно те са революционния мотор. И за времето си борбите им са носели обективно прогресивен характер. Но - и това но е голямо НО - тогавашните българи нито са могли да имат шовинистичното съзнание на хора от 20ти или 21век, нито ги е еняло на кого си плащат данъците. И да ги съдим от камбанарията на дивана е безплодно начинание.
 • Аз не искам да измествам фокуса на дискусията, дадох за пример как обикновените англичани си пазят историята. Има един национален тръст тук, който се грижи за паметници на културата. Навярно има и други фондации, не зная това.
  Наскоро статуята на Колстън в Бристол беше влачена до канала и после хвърлена във водата от група поддръжници на “Black matters”. Този акт беше осъден от премиера, а извършителите бяха намерени и наказани според закона. Това е вандализъм.
  Когато преди доста години бронзовата статуя на Яворов в София беше открадната, не правителството, а арменската общност събра пари, и направи нов паметник на поета.
  Затова говоря.
  Поздрави!
 • Всъщност, г-н Димитров, ако говорим за англичани, тъкмо лордовете "го правят". Спомнете си кой откри гробницата на Тутанкамон и кой пренесе фризовете на Акропола в Англия....
 • Трябва някой да свърши работата, както са свършили своята Раковски и Левски. Да не правя сега банални сравнения как тук англичаните пазят ревниво паметта си, и ако Ботев беше техен, да са му изровили костите отдавна, и да са направили музей, и цял свят щеше да идва да ги гледа и да ахка. Обаче, да, обаче, това не го правят кралицата, нито лордовете, нито премиера. Тяхната работа е да управляват. И да подкрепят. Правят го обикновените хора. И трябва веднъж завинаги да се разбере, че не премиера, не Ботев и Левски, не папата и руският цар, или Биг Брадър ще дойдат, и ще ни оправят бакиите. Ние, ние сме тези, които трябва да свършим работата, и тази работа нас чака.
 • Христо Ботев е достоен българин! Преди всичко поет! Не помня(за което моля за извинение) извора, но това " Мероприятие" е било планирано под пълководството на воеводата Панайот Хитов.
  Помолват Ботев да оглави четата..
  Панайот Хитов се скрива в Сърбия присвоил 5000 турски жълтици, дарени от задграничните български патриотични организации( Самият той доживява Освобождението) .
  Не бих искал да вменява мнение на никого!
  Намерете книгата:"Ботевите четници разказват"
  Благодаря и извинете!
 • Мисля, че от текста става ясно, че го е убил един от петимата четници, които са били по това време с него - Перо, Никола Обретенов, Георги Апостолов, Сава Пенев и Димитър Тодоров. А да гадаем кой точно и как точно го е убил - това е безсмислено също толкова, колкото и ходенето на врачки. Но дори и самото убийство не е толкова важно. По-важното и скалдално е, че в продължение на повече от 100 години държавата, с всичките си сили и възможности, съвсем преднамерено крие истината и заблуждава собствения си народ.
 • Почетох го днес, заглавието ме заинтригува. Как, защо и кой е убил Ботев. Името на убиеца не е важно. Идеалистите винаги са били убивани от така наричащите се реалисти, моралисти, все тесногръди хорица, мижитурки, страхливци и т.н. подлеци с ореоли от собствен блясък. Достатъчно е да погледнеш нечия снимка и всичко е ясно. Оценявам труда, който си положил, авторе
 • Нищо скрито не остава в този свят. Добре, че не им знаем гробовете- не ги заслужаваме и не само на тях и на много други. Политика винаги е имало и ще има, но ще дойде Видьов ден.Тях Господ ги е закрилял, закриля ги и сега от нас. Неблагодарност, безпаметност...думите са много. Комай за всичко сме така...Уви!
 • Прочетох с голям интерес и не съм изненадана от изводите, до които си стигнал. Някои истини не са необходими... по-удобно, по-уютно и красиво е без тях. Разбирам човешката порода да се потулват факти и изопачават събития; да се създават легенди, да се величаят... то сега само думите са по-модерни: инфлуенсъри и т.н. Впечатли ме труда, който си положил. Уважение към труда ти и призива, който отправяш! Х. Ботев очевидно е бил пророк. Поклон пред скромното му и велико завещание...!
  "... Туй е казало
  стадо от вълци във овчи кожи,
  камък основен за да положи
  на лъжи святи, а ум човешки
  да скове навек в окови тежки!"
 • Просто нямам думи, Анани!...
  Толкова очевидности, и толкова въпроси без отговори...
  И да няма към кой да се обърнеш за помощ, съвет или информация по тези въпроси.
  Пълен хаос, а не държавност. Поколения, манипулирани и изработвани като от глина. После, като се втвърди, глината не се променя, само се чупи. Друг изход няма.
Random works
: ??:??