Jun 22, 2024, 1:45 PM

Жътва 

  Photography » Nature, People, Photo journalism, Others, Portrait
275 1 17

© Христо Стефанов All rights reserved.

Ритуал от село Пирне, юни 2024г.

 

52 mm; f/5 1/320; ISO 640

 

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Като гледам момите от снимката, там змей няма да завъдят, юнак да дойде, подвизи да прави 🤣
  Иначе, квакам тук в синхрон с Жабока 🐸😊🐸
  Поздравявам те.
 • Христо, като гледам персонажа на снимката с тези шумерски богини на плодородието, не вярвам, че биха се свили да жънат нито с паламарка, нито без нея. Само за една е вероятно, но поради възрастта е съмнително, дали ще се изправи.
 • Когато видя, че съм сгрешил в нещо, аз признавам, че съм сгрешил и се извинявам. Така съм възпитан.
 • Анани - няма за какво да се извиняваш, в такива коменти все ще научи нещо човек.
  А най-хубавото е, че има такива снимки с история!
 • Консултирах се с необходимата литература и фактите са, че вие сте прави, а аз греша. Паламарката наистина е използвана по време на жътва в Източна България според Христо Вакарелски. Така че, в случая аз не съм прав, за което съжалявам и се извинявам на всички, които са се почувствали засегнати.
 • Автентично, разгледах с удоволствие. Много ръчен труд са работели хората. Чудесна фотография, Христо!
 • Благодаря!!! Като на кинолента!
 • Mazaco (Емил Боянов) точно по-този начин беше извършен и ритуалът.

  Още кадри от събитието тук: https://www.facebook.com/stefanovphoto

  palenka (П Антонова) цветни кадри тук: https://www.bta.bg/bg/galleries/316726
 • Аз имам на село няколко паламарки, които обаче не биха могли да бъдат използвани от мъж с нормално телосложение и с нормални пръсти на ръката. Каква е причината:
  Навремето, паламаркаджиите са изработвали предимно женски и детски паламарки и много рядко по-големи, които да могат да се използват от мъже. Защото жътварите са били предимно жени и деца. А мъжете събирали снопите и ги завързвали на въже от усукани житни стебла. И ако мъже са използвали паламарката, то е било само са завързването на житните снопи, с помощта на куката на паламарката. Тоест, мъжете са използвали паламарката извън неговото основно предназначение.
 • Чисто
 • Анани - фотографът прави снимката, за паламарката се обърни към организаторите на ритуала 🤣

  Иначе по описанието си прав, но пък народът ни е преживял не една война и жените сами са се грижели и за добитъка, и за нивите.
  Мен ми се искаше да са цветни, да им се нагледам на носиите.
  Ритуал. А в днешно време кой жъне на ръка?
 • Да, вземете ми думата, побързайте, не бива да се бавите, че ще се случи нещо страшно...
 • Вземете му думата на Анани най-после, редактори, не да ми редактирате коментарите, от някакво криворазбрано чувство за медийна чистота. Или му направете сайт, да си види монолозите там. Този човек е патологичен случай на досадник, който отчаяно търси внимание. Вероятно неудачник в личния си живот. Иначе нямаше да ръси мозък навсякъде, най-вече когато не му го искат. А снимката е чудесна: черно-бяла, с отчетливи детайли, в естествена българска среда.
 • При традиционните обичаи паламарката се използва от мъжете, не от жените. Ако това, което виждам в лявата ръка на девойката, е паламарка, това по никакъв начин не може да се определи като "традиционен обичай". Ако греша, моля да бъда извинен. А че, паламарката се използвала от жените, това са обикновени... да се изразя нежно, че творците са обидчиви, обикновени неверни сведения.... Паламарката се използва от този, който прави сноповете. А неговият "социален пол" обикновено е мъжки....
 • На снимката са хора от местното читалище, които дори и през 2024г. се опитват да запазят традиционните обичаи. Изпълняват ритуала в първия ден на жътвената кампания, преди реалното прибиране на реколтата от машини.
  khanas (Анани Ананиев) Намирам всякакви коментари свързани с притесненията ви относно половете за абсолютно неадекватни, ненужни и най-вече не на място.
 • Паламарката се използва от този, който държи сърпа и жъне, за да "загребва" стеблата в ръкойка и да ги отреже! В случая това е девойката!
 • Тази девойка в лявата част на кадъра, която е хванала паламарка /ако виждам добре/, е прекалено модерна. Паламарката при жътва се използва от мъжете, не от жените. Но какво да се прави - вече сме полово неутрални...
Random works
: ??:??