Apr 6, 2021, 10:31 PM

Лазара 

Photography » People, Portrait
490 3 35

© Дани Монов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • mitpis (Мирослав Жеков) мога веднага да отговоря на въпроса ти, но това(смятам) е друга тема и за друг разговор на друго място.Все пак сме хора и като такива слава Богу сме различни.Като дълбок интроверт и с натоварена професионална програма в друга сфера, определено съм избягвал участие в подобни предизвикателства.Но сега смятам, че е добре да се опита.Даже много добре! Изводи много.Всъщност...моeто негативно отношение винаги е било към претенцията, която изпреварва компетенцията(имам постоянно здравословно ниво на страх от загуба на смисъла).За това и трудно се откриват компетентните уроци, които трябват.Поне при мен е така.Всичко останало остава назад.За това прекрасно те разбирам, какво искаш да ми кажеш.Благодаря много и за добрите думи за модела, който също няма претенции да e модел
  Апропо̀ много харесвам фотографиите ти.И не е комплимент.Здрав да си.
  -------
  Сенд голяма усмивка към уникалното ти чувство за хумор за настроението! Благодаря!
 • Дани е готин пич, не видях злонамерени коментари, а и това не е критика, а приятелски разсъждения по темата. Слагам му едно свежо сърце, за повишаване на настроението
 • Дани, може и на ти, не знам защо трябваше да те разпъваме на кръст, браво че понесе толкова критика, други далеч не са така, преди време за конструктивна забележка една от авторките тук ме блокира и реагира като ужилена. Аз подобно на теб винаги съм се радвал на критика, даже понякога имам нужда от нея, но уви много рядко се намира човек да изкаже компетентно мнение, повечето хора даже и да знаят се страхуват да не наранят автора, заради автори реагиращи остро на различни мнения освен хвалебствия. Прочетох разбира се, че си писал за снимката, че е безпретенциозна, хареса ми, че си търсил диагонал в постановката на ръцете. Обаче имаш чудесен модел и възможности за добри постижения с него. Желая ти много творчески успехи.
 • mitpis (Мирослав Жеков), благодаря с уважение към Вашето включване и компетентно мнение. Вече споменах, че тази снимка е безпретенциозна във всяко отношение(както всъщност и всичко друго, което публикувам в този сайт), но за мен всички уникални погледи са неоценим урок и знание изключително полезно.И не на последно място в чисто психологически план. Още веднъж благодаря!
 • Хари е прав относно бокето, но то просто няма как да се получи защото кадъра е правен с телефон или фотоапарат с лоша оптика, хроматични аберации на дясната ръка и във фона, прекалено затворена бленда така фона е по-активен от портрета, липса на фокус върху лицето и очите, лоша постановка на ръцете и на тялото, така лявата ръка изглежда по-едра, лявата прекалено къса, но модела е чудесен - единственото добро нещо в кадъра, което го спасява донякъде. Надявам се автора де не ми се обиди за написаното, дано го стимулира за по-добри опити в бъдеще и да внимава с ръцете, много е важно как да се разположат. И дрехата можеше да е по-добра, тази повече подхожда на цъфнали овошки и подобни.
 • Знам, че тази комбинация ти допада най-много, но наистина е тежка и скъпа.
  Техниката се развива доста бързо, софтуерът също. Смартфоните вече се превръщат в добри фотоапарати. Не е нужно да се влачат тежки и обемисти чанти, което си е предимство. Вмъкването на фон или изрязването на обект, вече не се смята за грях. Тези придобивки, дават творческа свобода, което е много ценно. Относно конкретната снимка мога да кажа още, че лицето е пипнато с програма от рода на PortraitPro, с подобна, всяка жена може да изглежда като холивудска актриса, но обработката може да се прилага само върху лицето и затова се получават тонални разлики. И софтуерната обработка си иска майсторство.
 • "...Може да се размаже фонът, да се смени изцяло, да се добави боке и какво ли още не. Но някои предпочитат автоматичната обработка и много не им се занимава..."

  Сенд, ти изказваш два различни подхода във фотографското изкуство и това което казваш е верно, но пропускаш една друга категория снимащи, тези които искат с познаване на техническите възможности на комбинацията "апарат-обектив" да постигнат описаното от теб. Верно, това е по-скъпо струващата версия, но за пълнотата на нашия разговор следва да бъде спомената!
 • Обработката едва ли е такъв голям проблем. Ако го има, "суровият" кадър може да се обработи по различни начини. Това важи за тази, а и за всяка друга снимка. Първият етап е заснемането. Тук си трябва техническа подготовка, чисто физически усилия, ако се снима пейзаж, фотографски късмет и майсторство, фотографско око и т.н. После следва обработката. Това е по-леката и приятна част, защото снимката реално вече съществува. Човек може да се учи и да експериментира до безкрайност. Ако Дани ни предостави началния кадър, всеки от нас ще го обработи по негов си начин и тогава може да се коментира, кой вариант е най-добър. Може да се размаже фонът, да се смени изцяло, да се добави боке и какво ли още не. Но някои предпочитат автоматичната обработка и много не им се занимава. Това си е тяхно право.
 • Mazaco (Емил Боянов),благодаря за присъствието и мнението.Имаше назад в коментарите такива мнения, на които вероятно не погледнах съвсем сериозно.Няма как да Ви докажа, че това не съм Аз.И не го казвам със съжаление.Любопитен съм, към такива приложения, които ще ми послужат за експериментите при следващите ми фотографии и ще се радвам да ме запознаете с това, за което споменавате.Здраве!
 • Ръцете на модела не кореспондират с изящното ѝ лице и коса.
  Има такова мобилно приложение, което май използва изкуствен интелект и състарява, подмладява, променя пола, добавя коса, брада и т. н.
  Веднъж го пробвах от любопитство и резултат беше поразителен — преобразих се в супер яка мацка (в реала съм мъж😀) и изпратих снимката на мои приятели. Никой не разпозна фалша. Започнаха да ми звънят и да питат коя е тая😂.
  Та когато видях тази фотография, веднага си направих аналогия с това приложение.
 • Сенд отбелязва нещо много важно, което всички фото гуру-та включват в лекциите си по портретна фотография - "общуването" на фотографа с модела. Гледайки другите снимки на Дани забелязвам, че той умее това...

  Неизбежно е да предложа и нещо за четене. Свързано е пряко с разговора и като така го намирам за подходящо и полезно!

  https://filterdigest.com/6-%D1%82%D0%B8%D0%BF%D0%B0-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE/
 • Хубаво е, че дискусията продължава и предизвиква интерес.За мен е повече от полезна Специално благодаря на kdlaz (Красимир),Сенд (Георги Стоянов) и Bezzhichen (Безжичен) за позитивната енергия и насоките. Здраве за всички!
 • ...и може да греша. Най-хубавото в портрета е моделът, напълно съм съгласен със Сенд. Както се казва има потенциал, което ще рече, че при други светлинни условия, фон и обработка могат да се получат хубави снимки. С най-добри чувства пожелавам успех!
 • Здравей Дани, колебаех се дали да взема участие в дискусията, но твоето изказване за сверяване на часовниците ме окуражи. И така 1. Фокусът - не е в очите. Дали снимаме, човек или птица, фокусът трябва да в очите, те трябва да са бистри. Тук листата са на фокус, но очите, не са. 2. Обработката на лицето е твърде силна ( всеки допуска това в стремежа си да направи кожата без недостатъци) . Порите на кожата трябва да са осезаеми, това придава по реалистично възприятие. Тук забелязвам разлика в обработката на лицето и ръцете. 3. Цветовете на лицето и тези на ръцете и шията трябва да се съчетани. Тук лицето е в тонове различни от тези на шията, а и ръцете са в различни тонове. Към тях трябва да прибавим и цветовете на фона.4. Светлината - много важен основен фактор във фотографията - тя придава обем на снимката, с нея можеш да акцентираш и т.н. и нейната роля трябва да се подчертава. Тук тя е безучастна и снимката стои "плоска". Дано не те разочаровам, все пак това са мои критерии,
 • Тази снимка не е обикновена и щракната просто така. Много е хубава и ще ви кажа защо. Оставям техническата страна. В нея има излъчване, красота, непринуденост, чар, ведро отношение към живота, не винаги е възможно да се улови това. Има симбиоза между фотографа и модела, когато и двамата се държат естествено, това се усеща в снимките, няма го напрегнатото позиране.
 • https://expertphotography.com/cropping-photos-portraits/ - някои женски портрети на изразен фон (background). Сполучлива и полезна се оказа тази публикация, защото даде начало на фотографска дискусия на любители-фотографи.
 • Нямам друга на ум, Хари, по-скоро се питах защо избра точно тази снимка и дали това ще е еднократно?!
 • Не мога да знам, коя друга снимка имаш наум DPP. Разговорът беше за тази и авторът получи различни мнения за това как снимката му, като такава, се приема от различните хора. В този контекст, "упражнението" има голям смисъл за всички разгледали и според мен, върши своята работа. Но кой е казал, че разговорът е приключил...
 • Съвсем не коментирам това, което си изредил ти, Хари. От "ти на мене аз на тебе" няма как да се избяга. Човекът е социално същество и му трябват групи, така е оцелявал хилядолетия, вродено е.
  Просто исках да кажа, че може би трябва да се коментира друга снимка. Всъщност, всички пуснати тук трябва да се коментират, но не се случва, пак поради много причини.
 • Грим, прическа, облекло, пози, вентилатор, душ, за снимка в дъжд или изкуствен сняг, светлини и др. - колко много подготовка, често часове, преди снимането, които лесно и бързо си спестяваш със "снимам, а после работя с опциите за ефекти върху снимката"
  Избираш ти!
 • Според мен има смисъл. Всяка публикация има смисъл да бъде коментирана. Това е полезност голяма за всички посещаващи. Тук не се прави за да не си развалим "дослука" с автора. Всички виждаме как в сайта се "вихри" принципът "ти на мене аз на тебе", а от това не печели никой!
 • Мисля, че в случая се губи малко смисъла на "упражнението", тъй като Дани си каза, че снимката е съвсем обикновена и непретенциозна. Понякога, човек просто иска да сподели нещо в сайта, без особени очаквания.

 • Хубаво се получава, приятен разговор! Оценките са относителна категория разбира се и аз няма да се впускам в анализ с такъв характер.

  Влизам в разговора със следната теза - иска ли авторът да ни покаже детайли в лицето. А ако не иска. Ако иска да е нещо като ескиз или дори шарж и затова избира "плоско" осветление на лицето... .

  Фонът обаче при всички положения остава проблемен за мен и тук се присъединявам към коментарите, които засягат тази част в критичен план - един размазан или напълно изчистен цветово фон би бил по-подходящ. Нека не забравяме, че авторът вече е показвал и такъв подход.
 • Рядко се изказвам за портрети, защото поне според мен, колкото и да е качествено направен, то първо се гледа красотата и пропорциите на модела ( просто човешко пристрастие, а и тук имаше няколко дискусии на портретни снимки), и чак после се забелязват качествата на снимката. Самата аз не съм фен на портретната фотография. Затова без всякакви претенции за разбиране, само чисто визуално, на мен не ми допада осветеността и липсата на дълбочина и то не заради неразмит фон. И фокусът също.
 • На мен ми харесва. Портретът винаги е много трудна работа. Мисля, че не винаги фонът трябва да е разфокусиран - има и такива варианти, като предложения. На мен тук малко ми липсва острота на образа и съм съгласен с fredito (Фреди) .
 • Хари, благодаря за предизвикателството и най-вече, че избра непретенциозната ми фотография за него. Наистина си много прав, че с такива дискусии доста неща се научават.Винаги съм се интересувал от различни погледи. Независимо мненията и за какво се отнася.Живеем в различни реалности и там, където "отвън навътре" среща "отвътре навън" e интересно и полезно. Дори, когато човек иска(само) да си свери часовника.Колкото до тази снимка - тя е обсолютно непретенциозна. Показвам тук понякога, какво съм направил и както ми харесва.Добър, или лош вкус, или съвсем нефотографски(вероятно), но си е мой.Колкото до обработката съм изказвал мнение, че ми харесва да импровизирам с нея.Непретенциозно Колажът не ми е приоритет.
  Благодаря на всички, които отделиха време и се включиха, както и за полезните погледи.Надявам да има още такива.
  Здраве за всички
 • с блу и жужу - и на мен ми прилича на такова. за това писах за косата и лицето.
 • Имам едно мобилно приложение, което поставя грим на необработена снимка и после снимките изглеждат по този начин - лицето е като допълнително наложено върху снимката и не съответства на останалите елементи. Композицията е добра, но може би в оригиналния вариант снимката е по-хубава.
 • Въпреки, че бях се зарекла да не коментирам в тоя раздел, но имам чувството, че е колаж.
 • Слънчево лице, слънчева усмивка, слънчеви очи... създават слънчево настроение. За качествата на снимката имат думата фотографите.
 • Максимална оценка за красив модел.
  Липсва пространство и дълбочина в кадъра!
 • Лицето чак свети, не поема светлината, а я отразява. И косата: от едната страна на клечки, а от другата начупена и някак отрязана. Ако е използвана нарочно като рамка около лицето, разбирам, заради бялата блуза, но някак си стои като перука.
 • Косата (мое ляво), падаща върху рамото изглежда като "отсечена". Фонът е по-контрастен и ясен от портрета. Има голямо осветяване в лицето. Това е, което на пръв поглед ми направи впечатление. Ризата е супер, но едва се виждат детайлите. И последно - не съм специалист, така че може да не ме слушаш, Дани
 • Прекрасна!
  Като започне човек от очите и стигне до българската шевица и фонът от зеленина. Изпипано! Браво, Дани!
 • Интересно и добре мислено!

  Дооообре, нека да направим нещо различно този път! Ясно е, за пореден път, че т.н. "предизвикателства" са безсмислени и никому не носещи полезност упражнения.
  Всички знаем колко капризен е този жанр, портретът във фотографията и да направим играта открийте ... грешките.
  Мисля, че това ще е много полезно за всички, които уважаваме Дани и това той да споделя с нас! Избирам него, защото се отнася сериозно и с желание за познание в областта на фотографията!

  Да опитаме!

  Да, разбирам че посланието ми ще е доста объркващо за мнозинството от посещаващите раздела, но не се притеснявайте да изразите мнението си. Нека направим една наистина полезна за всички игра. Е, няма да се раздават грамоти, но ви уверявам, че ще научим много!
Random works
: ??:??