Mar 27, 2024, 3:59 PM

По уличките на Obidos 

Photography » Architecture, Others
124 4 4

© Красимир All rights reserved.

Obidos е малко градче в историческата провинция Estremadura в Португалия, наброяващо едва 3100 жители. Името му произлиза от латинизираното келтско наименование на цитадела - Eburobricio - oppidum. Селището е основано от Келтите и се превръща в център на търговията с Финикийците.

Римляните изграждат  голяма градска общност - Eburobrittium, построени са форум и баня. Eburobrittium се превръща в преден отбранителен пост на Империята.

След разпадането на римската империя тук се настаняват Вестготите, Eburobrittium е изоставен и населението се заселва по сигурните места на хълма, където сега се намира градчето.

След 713 маврите изграждат отбранителни съоръжения на хълма. Маврите са прогонени през 1148 от първия Крал на Португалия Alfonso Henriques.

Днес Obidos е не само атрактивна историческа дестинация, градчето е известно с книжарниците си - има 14 книжарници. От 215 всяка година тук се провежда международен литературен фестивал.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Колко много неща научих от един фотографски отрязък от времето!
  • Въх, изпуснала съм това вълшебно място при разходките си из Португалия. Нищо, следващия път когато имам път натам ще поправя този пропуск. Поздрави, Красимир.
  • Красиво място, изпълнено с история.
  • Обичам твойте времеви отгрязъци, Краси, винаги има една носталгия в тях, усещаш как въздухът е наситен със спомени.
Random works
: ??:??