Jan 21, 2021, 11:51 AM  

Евгения 

  Photography » People, Portrait
573 8 32

© Дечко Сивков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Много красив и непринуден, модел, хареса ми фотографията.
 • Много красива и стилна фотография, наистина си добър! Прави това, което ти идва отвътре и резултът винаги ще е отличен. Иначе е пълно от "специалисти", които снимат статични и скучни обекти, но умеят да критикуват фотоси, които са класи над техните.
  От мен едно голямо БРАВО, колега!
 • Да, или още по-общо казано- дигитално изкуство (digital art). Ще си позволя и аз да допълня Валентина и Хари. Напълно съм съгласен с постовете им (скъпо хоби/професия е фотографията). Ето пример за снимка "едно към едно", без добавени (колажирани ? ) елементи като в (пак повтарям) страхотните неща на Брук...
  https://www.amazon.co.uk/Division-Bell-Pink-Floyd/dp/B000025G7A
  Работата е там, че естествено, не всеки има милионите на Флойд, за да работи със скъпи арт-студиа и да наеме артист, който да изработи тия огромни, метални лица, да отиде нейде из английските поля, да ги постави в естествена среда и да ги снима при подходяща свтлина, облаци и т,н. После разбира се, има обработка на контраст, цветове, но (както неведнъж е ставало въпрос тук) без това явно не може.Това обаче е фотография без нищо добавено в нея-даже артиста е разширил идеята и е снимал същите тия лица в цяла поредица- на по-тъмна, почти нощна светлина, с насочено под друг ъгъл изкуствено осветление и т.н.
 • Да допълня малко Хари, когато изобщо започнах да се занимавам с фотография, първото, което се оказа, че това е скъпо хоби. Трябва не само техника, текстури, осветление и още много неща. Събирах по малко - чашка, чинийка, платове за фон и така нататък. И през 2013 стана пожар на вилата ми, където живеех и всичко замина. Върна ме може би 10 години назад. Е, фотоапаратът си беше с мен. И пак започнах да събирам... Ако някой си мисли, че това е фот-фот-фот, жестоко се лъже. А по отношение на обработката - а тъй като водя и курсове - научете се, щом е така просто, лесно, опитайте.... Щото и то не става с щракане на пръсти. Дечко, любувам се на всичките ти постове. И благодаря за удоволствието. Само някой да поправи заглавието - портрет, че е портеРт
 • А, хубаво си направил Дечко, че си направил труда да ни покажеш много подходящ пример за нашата дискусия. Отговорът е прост - това не е фотография!

  И не намирам, че ангелът ти беше чак толкова слаба работа. Верно, имаше неща за леко доизкусуряване, но "слаба" в никакъв случай!

  П.П. а забравих, как се казва ли, ами computer painting/drawing.

  И още една добавка
  Ето и един контрапункт на това, което ти ни показа - какво и как го правят фотографите:
  https://www.karltayloreducation.com/fashion-photography-top-tips-creative-ideas/

  Работата е там, че това струва много пари, тр да ти е професия, затова computer painting/drawing е по-често предпочитана практика!
 • https://www.youtube.com/watch?v=fWk12M-ZsKQ
  ето един 2 мин клип.Кажете сега,колаж ли е ?Аз както споменах,ще си качвам снимки,просто колаж ми звучи някак обидно за работата ми ,колко и да е слаба . .Както споменах,да,взел съм едни крила.Ама аз по тях съм работил.Слагам съм сянка,светлина,от къде да идва ,къде да е по-тъмно.После съм ги кривил по-модела,те са прави иначе,после съм ги вкарал в същата светлинна среда,иначе седят като залепени.После съм ги тонирал,да имат тон с фона и модела.И накрая колаж,ми е все едно съм си залепил на хладилника магнит .Стига сте спорили с колажите :D,ще си качвам портрети
 • Явно съвременната фотография добива нови измерения и това е разбираемо, тъй като там се работи с толкова много техн.опции.
  И аз ще приложа линк
  https://jenite.bg/%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F_l.a_c.93069_i.319815.html

  дано да се отваря, заглавието е "Повелителките на съвременната фотография", наистина изключителна игра на въображението.

  Ако не се отваря линкът, със заглавието се намира в гугъл
 • Спорът е излишен, а и не му е тук мястото. Авторът от линка почти спря да публикува тук. Може да се гордеем с това, нали.
 • Паленка, във всички фотографски сайтове има подобен раздел, също и раздел компютърна обработка
 • Дежа вю!
  https://otkrovenia.com/bg/fotografia/aleksandyr-nevski
  подобна дискусия преди време се водеше заради снимка с внесен обект отвън.
  Колаж ли е или не? Или думата "експеримент" е основание да мине за фотография?
  По принцип всякакъв микс може да мине за "експеримент.
 • Раздел Колажи приема произведения основани на чужди фотографии какво още липсва според теб?
  За мен по-скоро интересното е колажирането основано на "вложени" или "насложени" една в/върху друга снимки, както искате го наречете, а не толкова слепването на няколко снимки в един колаж. Има много примери за това - снимаш портрет(глава) и букет цветя и слагаш цветята върху главата, най-грубо казано. Разбира се бих публикувал такова произведение тук, просто споделям, че мен лично наслагването на кадри е по-интересно. Такава например е последната работа на Ирен.
 • Имам предвид, че такива "експерименти" май наистина е добре да си имат "фотоколажи", или както ги наречете - отделен раздел, т.к. колажи се правят не само със собствени снимки по принцип.
  Разгледах и снимките на Брук Шейдън, от там ми хрумна това.
  Сега са на мода постери и фототапети с такива "експерименти", и мисля, че си струва да си имат своя територия.
 • Аз лично информирах Сенд, че в нашия раздел се приемат фото-колажи основани единствено на авторски снимки и е поканен да публикува такива. Той публикува един такъв колаж, а Ирен5 публикува няколко такива произведения.
  Май някой не следи редовно раздел Фотографии
 • Сенд прави такива изобразителни фотоколажи, ползвайки собствени снимки.
  Така че не знам дали да няма раздел "фотоколажи" в тоя смисъл, подобно и Дечко е направил с ангела.
 • Съгласен съм напълно с Хари. Само ще отбележа - ето вижте, този портрет е изобразително изкуство чрез средствата на фотографията, но той едновременно е и документалистика. Искам да кажа, че наистина "фотографията е зачената като документалистика", но и някои документални фотографии са изобразително изкуство - даже от първите, несъвършени такива. Но защо да се връщаме.много назад, нека посоча пример по мое мнение (не сравнявам, защото е смешно, а само посочвам примери) - Ами документалните портрети на Мерилин Монро в творчеството на Анди Уорхол са документалистика, но и изкуство (да, не прието от всички, но това е нормално). С тези много приказки искам просто да кажа, че фотографите-художници.създават изобразително изкуство, даже и чрез документални снимки!

 • Ами не мога да не отбележа включването на трима художника в нашите дискусии Веселине. Вашите компетенции в изобразителността безспорно придават стойност на коментарните полета в раздел Фотографии и се надявам на постоянното ви присъствие тук, без значение дали снимате или не.

  Фотографията отдавна е излязла от пелените на документалистиката, където е била зачената и според мен Е изобразително изкуство и като такова развива богато многообразие. Но, нека всеки прави онова, което умее и да го прави достояние на публиката. Ще повторя за мен, въвеждането на категории и раздели позволява избор на гледащите и избягва сравнението на несравними произведения.
 • Хари...нямаше нужда да наблягаш на моето мнението. То е съвсем скромно спрямо ерудитите в раздела, а това което знам, го знам заради вас. Преди да се шмугна тук, фотографията за мен беше нещо обикновено и смятах че всеки може да я прави. Някакви си снимки- к,во па толкова? Е....да, ама не! А пък споделения линк от Дечко направо ме шашна. Това не е фотография в класически стил, това хора, е изкуство - уникално при това. Дечко..... Благодаря ти за емоцията!
 • Приятно съм изненадан от адекватните коментари на художници в нашия раздел и силно приветствам!
 • За мен ето това например е един от най-добрите, идейни (и велики) примери за фото-колаж (не влагам никакъв обиден или подценяващ смисъл в това понятие). Нъл' съм си рок-фен, не успях да се сдържа да не споделя ...
  https://www.thebeatles.com/album/sgt-peppers-lonely-hearts-club-band
  П.П. Портрета на Евгения е много хубав! Браво, Дечко! Има и уловено състояние, и позата с лицето, гледащо надолу ( и ръцете- особено тая с разперените пръсти) е чудесно изпълнена.
  П.П.П. Брук Шейдън (ако така се изговря на български) също е страхотна! Непозната ми беше като автор, обаче нещата и са великолепни. На моменти изглеждат като маслени картини...
 • Ето,това е достатъчно!
 • Прекрасна е
 • Красота!...
 • Освен от хубавата и класическа, и за мен много поучителна, снимка, съм доволен много от разразилата се фотографско-колажна дискусия... И от източниците, предложени от Хари. Считам това за много полезно и интересно. А Brooke Shaden е просто нещо, което ме изуми - за първи път прочетох и разгледах след коментара на Дечко. И за мен тя е уникален артист. Колко неща могат да се научат в нашия сайт!
 • Позволявам си да насоча вниманието на всички заинтересовани по темата що е това колаж с две препратки. Първата влиза дълбоко в историческите корени и там, в един абзац ясно е спомената фотографията като изразно средство за практикуване на този маниер на правене на изкуство.

  Втората препратка показва добри примери за колажно изкуство чрез фотография.

  И по конкретния въпрос на Дечко - една от ключовите думи, която дава доста адекватен резултат в търсенето на статии по темата е "digital collage art".

  https://www.theartstory.org/definition/collage/
  https://displate.com/blog/10-digital-collage-ideas-you-must-try-now
 • Дечко, виж сега... ако изтриеш татуировка, ако блърнеш фона на снимката, ако премахнеш бенки, белези и т.н. това е манипулация. Когато добавяш несъществуващи елементи в снимката, тогава отива към колаж /поне така съм чел/. Примерно, ако те монтирам как яздиш самолет, ама в оригинала яздиш кон, те това вече си е манипулационен колаж. Майтапът на страна: Хубави са ти работите man! Давай напред и знай: трудното е да създадеш нещо, а най-лесно е да критикуваш създаденото.
 • Нищо нямам на ум.Бях решил,че ще снимам с идея за ангел/крила.Нагласих си модел,снимах го,отрязах си крила,изкривил съм ги ,нагласил съм ги,направил съм ги с същата светлина,рисувал съм сянка по-крилата,както и по модела,да са по-естествени.Аз мога и сам да си направя крила от мой снимки на птици.Мога да си ги напасна,пак ще играя със светлина и сянка,цвят.Ама колаж не ми харесва как звучи.Аз съм голям фен на brooke shaden.И не съм видял ,някой да е нарекъл работата и колаж.На никои не се сърдя,ще си качвам портрети и понякога ,някое пиле :D
 • Тук Хари ме хвана на тясно. Самата аз много пъти съм се опитвала да разбера къде се намира тънката граница между фото - манипулация, колаж и композитна фотография. Приела съм за себе си, че при колажа е допустимо (не е задължително) да е видимо колко различни изображения са включени в него, както и че са допустими различни стилове и изразни средства, докато при фото-манипулацията и композитната фотография една от целите е да се създаде усещането, че изображението е само едно. Което пък от своя страна ако е създадено от готови чужди изображения веднага се превръща единствено и само в колаж и тук цялото ми "разбиране" отива по дяволите.
  Ще се радвам и Дечко да сподели вижданията си по темата.
 • И двете ми харесват много.
  По другия въпрос - за манипулациите ще се въздържа, само искам да изразя собствено мнение, че другият раздел е наречен "Колажи", но там има много и най-различни произведения, не всички от които са истински "колажи", т.е., но това си е мое мнение, не ангажирам никого, този раздел е по-универсален - например там имат място и сериозно променени (ако искате ":манипулирани" ) снимки - дотолкова, че трудно може да се разграничи оригиналът на снимката - ако е добре направено, защо не. Също така аз считам, че дори съвсем дребен елемент да е прибавен, който липсва в оригинала, това е колаж със снимка. Има и още много да се пише, но да не става мнение-есе. А е възможно и всичко изразено от мен да не е точно така. Аз например много харесвам сериозно "изкривяване" на снимки, както геометрично, така и цветово.
 • Експеримент нали има? Когато се използват и различни ефекти за снимки: усукване, акварел, напукване, маслени бои, мозайка и др.
 • И на мен ми харесаха и двата варианта, но продължавам да твърдя, че това са две различни произведения като изпълнение - най-малкото изискват различни умения.
  Съжалявам, че съм предизвикал такива емоции у Дечко, не съм целял обида по никой начин и ако му е необходимо се извинявам!

  Напълно се присъединявам към мненията на Ирен и Пепи в оценките им, само не ми е много ясно за "фото-манипулацията" - всяка снимка претърпява манипулация. Например всички снимки на Дечко показани до сега са манипулирани ("пипани", няма да изпадам в подробност на какво ниво, но всеки го вижда). BTW (както се казва на новобългарски), това е валидно и за снимките получени в режим "Auto". Просто снимащите са приели манипулацията да я прави CPU-то вместо тях. Но може би Ирен и Дечко ще ни обяснят какво имат наум.
 • Колаж - обидно? Шегуваш се, нали?

  Този е много по-хубав от онези неестествено бутафорни крила. За цветовете няма какво да кажа - художник си!
 • Дечко, не е за сърдене тази работа. На мен ми харесва и с и без ангелски крила, макар че зависи от товаq авторът какво иска да ни внуши. Още там под снимката ми се искаше да напиша, че като няма подгрупа "фотоманипулации", може би е време да помолим Админ, да включи такава. Лично на мен, а предполагам не само на мен ще ми бъде интересно да мога да се радвам и на други такива от теб. Но защо се обиждаш, ако някой нарече работата ти колаж? Хубавите колажи съвсем не са проста работа и за тях са необходими умения и усет. Не говорим за колажи сглобени онлайн в някой сайт. Аз не бих подценявала нито едно умение, талант и изкуство. Няма "лесно" и "трудно". Всяко "лесно" за някой, е само защото той го умее. Следя с интерес публикациите ти. И гласувам за включване на "фотоманипулации" в раздела.
Random works
: ??:??