Oct 31, 2021, 7:46 AM

Звездна нощ 

Photography » Landscape
194 1 7

© Georgi Dimitrov All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Съжалявам, че се включвам пак, очевидно съм се изразил лошо, имах предвид принципи, а не че с такава техника и тези "верижки" могат да се правят научни откития.
 • На мен също много ми харесва. Просто любопитно и интересно, особено в допълнение.с коментарите на разбиращи хора. Такива неща ми се гледат и такива коментари ми се четат. Браво!
 • Целта при заснемане на звездните следи е те да бъдат непрекъснати и небето да заприлича на грамофонна плоча. Ефектът тогава е по голям, особено ако е снимано около полярната звезда. Ако не искате непрекъсната следа, просто снимайте единичен кадър, защо трябва да са поредица от точки. Но всеки има право да снима както си иска разбира се. Фотография на такава верижка от звезди, при която единичният кадър е няколко секунди,а и фокусното е толкова малко, няма как да се използва за каквито и да е изследвания и открития, по простата причина, че за толкова кратко време се проявяват само най ярките звезди, а избухванията за които се спомена, са обикновено слаби звезди в звездни купове с малък ъглов диаметър и за да се забележат трябва голямо фокусно и дълги експозиции, а там си трябва водене. Пак ще кажа, че фотографията ми хареса, защото нейното предназначение не е такова, но все пак трябва да има и някакъв еталон към който да се стремим.
 • Нищо не разбирам от фотография и затова ще кажа само:
  Много красиво!
 • Хареса ми изборът за цветово представяне.

  Не разбрах, в какво се състои грешката и защо избраното решение за "накъсаност" на дъгите да е "лошия" вариант. Кой го е казал? На мен например, много ми хареса, че не си се съобразил с клишето, то май си е парадигма в астрофотографията...
  Извинявам се за отклонението, но знам, че този подход в професионалната астрономия се нарича "верижки" и е начин за откриване на избухващи звезди в звездни агрегати.

  Аз харесах и уважих силно!
 • Не са правени допълнители кадри, стактнати са на Фотошоп. Интервалът между кадрите е 20 сек. което е грешка. За по добри кадри трябва без интервал.
 • Браво! Чудесен резултат. Така се правят снимки на звездни трекове, с много кадри, а не с един дълъг, където светлинният шум ще се прояви твърде неприятно. Правени ли са тъмни кадри допълнително за премахване на шума? В коя програма са стакнати кадрите, в startrails ли? И още един въпрос – какъв е интервалът между кадрите? Ако се намали сигурно няма да има това насичане на следата.
Random works
: ??:??