Nov 2, 2023, 5:39 PM

Автопортрет с каскет пред храма 

  Poetry
136 2 2

АВТОПОРТРЕТ С КАСКЕТ ПРЕД ХРАМА

 

... когато нямаш никакви мангизи и няма със какво да купиш хляб,

и сам переш кириливите си ризи, и цял ден мъкнеш железа за скрап,

и съчленяваш градските кашони със три въженца простичък сезал,

и книжици продаваш – за милиони, на пейката във своя тъп квартал,

и в град, цеден от банда идиоти, сам се превръщаш в пълен идиот,

 

и Фейсбук те намира адски готин! – но дреме му за твоя мил живот,

и тъй щастлив, мигът ти се изплъзва, и – корабокрушенец върху риф! –

речи си, че, додето дишаш въздух, във следващия стих ще бъдеш жив,

седни пред храма, обърни каскета, за всеки слънчев лъч речи „Мерси!” –

щом Господ е събудил в теб Поета, теб вече няма кой да те спаси.

© Валери Станков All rights reserved.

Author has locked rating.
Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??