Apr 6, 2024, 6:44 PM

Аз искам да те помня все така 

  Poetry
88 4 3

АЗ ИСКАМ ДА ТЕ ПОМНЯ ВСЕ ТАКА

 

Калоферският влак пристигна рано.

Завари ме със бирата в ръка.

И аз ти казах стих от Дебелянов –

аз искам да те помня все така.

 

И ще те помня – тъй неотразима! –

с летящото в очите ти небе.

Добрият стар Вълшебник от килима

извади те от своето бомбе.

 

Стрелочникът дори ми каза: – Браво,

ти си енциклопедия бре, ей!

Така живея – с болката отляво,

разкъсан между "Сбогом!" и "Здравей!"

 

Билет до Варна няма да ми искат –

към тебе гратис моят ден снове.

Така жестоко свирна машинистът,

че ми разцепи куфара на две!

 

Две птици между Севера и Юга,

едва ли ще гнездим отново тук? –

ти утре ще се правиш на съпруга,

аз утре ще се правя на съпруг.

 

Не ти написах стихче на коляно,

помни ме? – как ти махнах със ръка,

и с онзи светъл вик на Дебелянов –

аз искам да те помня все така!

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Аз искам да те помня все така
    с майсторството твое уникално!
    Пред словото ти свеждаме глава
    неподражаемо, натурално!

    Поздравления!
  • Браво! И колко елегантно си посочил източника на цитата! Браво! Пък и с преклонение пред невероятния Димчо Дебелянов! Браво!
  • Неподражаем
Random works
: ??:??