В мрачната, есенна, зла
и настръхнала вечер,
сам, като сух и отбрулен,
безпаметен лист,
мисъл-светкавица
блъсна душата ми: „Вече
трябва да стана най-после
и аз непукист!”
Мога ли всъщност да стана?
себе си питам.
Тапи да мушна в ушите!
В очите – перде!
Или във вестника
само това да прочитам –
как да натрупам богатство?
Или – откъде?
Нищо от утре душата ми
да не измъчва!
Никакви чужди неволи
и общи беди!
Всичко, което в житейските бури
се случва,
да е далече от моите
тихи води...
Нищо че моята майка – България,
гине
от безхаберен и зъл
политически гнет!
Или че младите търсят
Фортуна в чужбина
с еднопосочен билет!
Нова светкавица-мисъл!
Направо в сърцето!
Десет лета дъщеря ми
е някъде там!
Боже, ти ми кажи,
как да сложа в очите пердета?
Или тапи в ушите!
За ужас и срам!
Господ мълчи.
А пороят над мене потече...
Трета светкавица!
Този път – истинска! С гръм!
Стана ми ясно в предбурната
есенна вечер:
Искам да съм непукист –
но не мога да съм!
© Чавдар Тепешанов All rights reserved.