Jul 6, 2021, 11:32 PM

Частицата от твоите очи 

  Poetry » Civilian
330 0 0

Частицата от твоите очи

 

                        На Васил Левски

                        роден на 6 (18) юли 1837 г.

 

Политнал над гори, поля

като топъл вятър зимата да гони,

възраждаше ти наш'та свобода

по твоите изстрадани закони.

 

И силата на твойта клетва

събираше народна мощ,

след която да последва

краят на робската ни нощ.

 

Камата, пистолета, комитета –

все знаци в нашата съдба,

измъкваха от тежката несрета

и даваха ни твоите крила.

 

И нищо ти, че си отиде.

Земята спря под твоето бесило.

Ти нашата борба предвиди

и даде на апостолите сила.

 

След теб да литнат вдъхновени,

сърцата си в огън да взривят

и в кървища устоите са повалени,

да сгромолясат Турския ни хаганат.

 

Сега стоиш достопочтено гордо.

С пречистващ поглед твоите лъчи

настройват патриотичната ни корда,

частица волност в нас лети.

© Бойко Беров All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??