Емигрант
Да се чувстваш емигрант ти
в своята държава днес,
да не си спокоен за хляба на близките си
и да работиш и през деня, а и нощес.
Страната си красива аз обичам,
в вечна вярност и се вричам.
Тук са родени, тук растат моите деца,
това ли ще е примера ми отсега.
Да изоставя всичко мило, родно,
защото на някого така му е угодно.
Не съм избягал, не съм емигрант,
да забравил съм какво е ресторант,
и боря се за хляба всеки ден,
аз съм Човек, българин обикновен.
Много хора заминаха знам,
поеха в друга посока.
Обръщат глава, в очите им плам,
"другите" изпратиха ги там.
Не са ли и те българи като нас.
Защо е тази алчност и жажда за власт?
Нали там, където отиваме всички,
няма къщи, коли, жени и парички.
Не няма аз да стана емигрант,
макар да казват имал съм талант.
Ще остана и ще се боря в страната си родна,
това е истинска постъпка благородна.
© Валентин Миленов All rights reserved.