Apr 20, 2011, 11:57 PM

Градинският пазач 

  Poetry » Other
469 0 4

„Вълкът не става за пастир на овцете”

 

Веднъж вредители се появиха.

Стопаните загрижени решиха

да назначат в градините пазач.

От ранна утрин, та до здрач,

да пази тяхната безценна стока

от тази напаст зла, жестока.

-Юнак да е, за да се справи,

че трябва чудо да направи,

да пази плодните градини

от плъзналите там гадини:

червеи, гъсеници, къртици

и всякакви нахални птици.

-Да бъде пъргав и чевръст,

да вижда и през мрака гъст.

-Да е наперен, войнствен, смел…

Избраха за пазач козел.

Той има пъргави копита

и вечно без умора скита.

С рога е – остри и извити,

брадата му е страховита.

-А косъмът му - сив и прашен,

наистина изглежда страшен.

Веднъж ядосан да изблее,

гадините ще разпилее.

Решено – сторено веднага.

Без пушка, даже без тояга,

за работа се Козльо хвана.

И… стана тя, каквато стана!

Прави той, каквото прави,

но със задачата се справи.

Прогони птиците до крак.

А после нашият юнак

реши, че нему за награда

стоката опазена се пада.

Изгриза плодните овошки.

Разгони и нахалните кокошки

от ягодите и от зеленчука,

А после сам гости се тука.

И  щом да лапа се захвана,

един вредител не остана.

Справи се със трудната задача,

сит и горд от себе си „пазачът”.

Разбраха късно нашите стопани,

че от козел пазач не ще да стане.

Щом той свободно из лехите гази,

ще трябва друг от него да ги пази.

 

Крадецът за пазач не става,

доверието той не заслужава.

© Генка Богданова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??