Знай, тялото без душата
е протяжен и тъжен стон,
птица без небе – саката,
и изсъхнал от мъка клон...
Виж, душата във тялото –
това е награда тежка...
Божественото. Огледалото
на същността ни човешка..
Между душата и тялото
ти тялото си избра -
тленно и прéходно. Цяло то
надеждите ти побра.
Пренебрегна душата.
Подмина я.
Даже не я различи.
Тя бе златната мина. (Я
се взри в тъмните ú очи...
... там ще намериш себе си
и още много неща...)
Но ти от тялото обсебен си,
бързаш... Преваля нощта...
На сутринта ще е празно
в очите ти – ограбена църква.
Всичко ще ти е омразно.
И ще си сам до побъркване...
© Нина Чилиянска All rights reserved.