Jan 27, 2012, 3:34 PM

Майчиният компас 

  Poetry » Other
1268 2 5

МАЙЧИНИЯТ КОМПАС


                            На моят син

Невинност детска в погледа ти има
и с чистота тъгата ми топиш...
Недей очи затваря, мили сине!
Чуй приказката ми, за да заспиш...

...Но няма днес героите във нея
гласът ми да преправят четири пъти
и може би по-тъжно ще се смея,
но пак ще те прегръщам аз в съня ти.
Какво да ти разкажа, мили сине?
Суровият живот не го познаваш...
Ще се изнижат няколко години
преди да почнеш ти да възмъжаваш.
Все още аз съм твоята постеля,
заспиваш нощем в топлия ми скут,
а денем камънаците катеря, 
за да създам в живота ти уют...
Все още стискам вярата в дланта си
и диря пак светулки във тунела,
чертая под нозете си компаси
и куп поуки за из път съм взела...
А пътят, сине, никак не е лек!
Тук няма феи и вълшебни пръчки,
не всеки, който срещаш, е човек.
Не всяка мъдрост е увита в бръчки.
Когато някой ден така се случи,
че стане време да поемеш сам
и твоят път от моя се отлъчи,
редом с благословия ще ти дам...
И приказката, тази, за из път
компас да бъде за незнайни друми.
Нозете ти когато сине спрат,
да те напътстват майчините думи...
Ще срещнеш много мъка по света
и злоба ще те дебне от ъглите,
но ти не сканяй никога глава,
дори когато пълнят се очите!
Ще видиш как разнищват добротата
предатели, от завист заслепени...
Но ти не я пропъждай от душата!
Нека кипи в горещите ти вени!
Недей лети високо заслепен,
ала и в ниското недей да газиш,
и ако те обидят някой ден
прости! И научи се да не мразиш!
Бъди приятел истински и верен,
недей предава нивга Добротата,
недей да бъдеш алчен, лицемерен
и винаги гони от теб Лъжата.
Когато нямаш нищо във устата,
на дявола душа недей продава,
недей гази на пошлостта в блатата!
С човечност, сине мой, човек се става!
Ако дъхът от жажда ти пресъхе,
недей проклиня своята съдба,
а вярвай, че зад ъгъла ще лъхне
Надежда върху сутрешна роса!
И дириш ли все лесната пътека
помни, че с всички други ще вървиш!
Но сине, запомни от мен съвета:
сам пътя свой ти трябва да градиш!
И го върви така, че да остане
под стъпките ти път незабравим
и дирите му някой ден да хване
твоята дъщеричка... или син!

Павлина Соколова

 

 

© Павлина Соколова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??