Feb 26, 2013, 10:07 AM

Опърничавост 

  Poetry » Phylosophy
453 0 3

Опърничавост

 

Дали не остарявам преждевременно

на вятъра от лунните зографии?

Виж, зимна кротост е в коси насмел,

а кладенци, изсъхнали и вкаменени,

в очите ми - от земното притегляне.

През дупките на миналото си отиват

като тела на моржове сезоните

и вкоравиха се в юмрук човекодните -

лежат в агония прострени спомени.

Животът се изнизва не на пръсти,

не пее тихичко росата жадна,

не казват птиците кое от чудесата

ще ни събуди още щом се съмне...

Навън е просто безнебесна зима –

без птици, без крила и безхаберие!

(да бях художник – намазала света бих

направо с пръсти - диви, ярки, неугледни -

бих дала зениците от  кафява захар

и мед до сетни капки от сърцето...

да имах чук, бакър и тухли две –

бих искала Дедал да се наричам,

 иззидала бих дом от пролетно небе

 и летни дворове за мен, за всички

...земя да има да политнем).

На две съм станала от толкоз хитрости,

по две ръце за патила, по две нозе;

едно, и жадно за любов, огниво още е!

Пак младо е момичето във мен,

макар че от годините златистото

превърна се в безлико сивкаво...

Надявам се, дано да ми харижат

без поискване

кокиче пролетно или лале

и лудост-младост,

и свободомислие...

една троха небе!

© Златина Георгиева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря ви, мили дами, че споделихне моето преживяване. Успехи в откривателствата...
  • Прекрасно от първият до последния стих.Обичам такава поезия,тя не е изпята на един дъх, защото е дълбока и смислена.Хареса ми това
    ЗЕМНО ПРИТЕГЛЯНЕ това е самият живот с неговите драми и изпитания,които
    след като погледнах вашата снимка никак не ви се отразяват зле
  • Разбирам те напълно!Чувството,че нещата се изплъзват безвъзвратно ми е добре познато!
Random works
: ??:??