Aug 2, 2013, 7:51 AM

По Маркес 

  Poetry
879 0 5
По Маркес
„На полковника никой не му пише...”


Телефонът, като свидетел, мълчи забравен от всички
или бъгнат небрежно от диспечера по Вселена,
а по пощата – само фактури. Кой писмо да ти пусне? -
сякаш мъртва душа съм, изпълзяла от сенките.

И часовникът с ножици точни душата ми реже:
„излишен – излишен – излишен – човек...”.
A квартирата тясна някак порасна в империя,
из която разхождам пантофи през дългия ден.

„На полковника никой не иска да пише...” –
прозаично клише с тежест на лична съдба.
И ме смачкват жестоко-бетонно стените,
непотребен, невидим и чужд за околния свят.

Даже съседското куче, дето залудо ме джафка,
от презрение престана сутрин да ми говори.
Не препикава колата трикрако по джантите
и не влачи сплъстени валма в коридора.

Бродя залудо и търся Човек по бавните улици,
че аверите вече са с кръвно и не пият кафе,
ала няма дори за кого да се гръмна ритуално в гърдите
или да скоча с навито на примка въже...

Утре, макар и умрял, сам ще си бия камбаните
и ще припявам с мухите, огласящи литургията...
Нека Дяволът да ме търси в списъка с талибаните,
а пък аз ще си пия с дядо Матейко ракията.

© Иван All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??