Чакам - в нашата страна
да накацат полиглоти.
Стари, млади - с рутина!
Преуспяли патриоти!
Славчо - прати им имейл
и ги викна от чужбина.
Да се върнат чак от Йейл
в нашта хубава Родина!
Те ще кацнат тук в зори
и ще станат топ министри.
Ще ни бачкат без пари,
но в делата ще са бистри.
С тях - от другия сезон
ще се пръкнем полиглоти.
Ще приемем нов закон:
Гръцки - всеки да боботи.
Всеки бъдещ бюрократ
да приказва мексикански.
А служителите в НАП
да разбират от албански.
В чалготеките - певци
да припяват - на японски.
Всички опитни летци
да бърборят македонски.
В градовете всеки кмет
да надписва на латински.
Да събира такса смет
с йероглифи по пекински.
Всеки младши сервитьор
да говори беларуски.
Всеки прост автомонтьор
да превежда от етруски.
Само тъй - за четвърт век
ще догоним по заплати
някой - скромничък човек
от румънските Карпати.
Юри
Йовев
Юли
2021 г.
© Yuri Yovev All rights reserved.