ПРОПАДНА МОРАЛЪТ
Не сме познати със морала…
Във дефицит е верността!
Със нас изтриват, като със парцали,
излъсканите светила!
От дългите години в робство,
не знаем що е Свобода!
Заменяме я за удобство!
Продаваме се за пара!...
Ний нямаме и благородство…
Не сме човеци по душа!...
И без приятелство и родство
по низкото вървим пеша!
Били сме винаги хайдути.
Вървяли сме след Зависта…
Към чуждото с очи подути,
не виждаме и Радостта...
Пословична е бедността ни,
затуй по чуждото ламтим.
А алчността е във кръвта ни...
От яд по чуждото не спим!
Със нас вървят и хитрините.
Разправяме се с мъдростта!
Не са ни интересни дните,
защото тънем в Пошлостта.
Обичаме си и лъжите.
Мечтаем все да отмъстим!
С това ни знаят по страните...
От Завист в нощите не спим!
О, тук, в цветущите Балкани,
Разбойникът е важен чин…
Ний само кожата си браним!...
... А аз, на този край, съм син!
© Христо Славов All rights reserved.