Mar 20, 2023, 12:07 PM

Референдум за колективната овца 

  Poetry
629 3 2

РЕФЕРЕНДУМ ЗА КОЛЕКТИВНАТА ОВЦА

 

На избори мръсниците възкръсват.

И няма срещу тях полезен ход.

Един от тях да ти направи мръсно,

и ти вгорчава целия живот.

 

Но аз съм чел буквара на молеца –

и знам, че туй е дребната злина.

Ако случайно гръмне крушка в ТЕЦ-а,

угасва токът в цялата страна.

 

България полека се превръща

в несретница, трепереща от студ.

Във дворчето на родната ми къща

клошарите играят на барбут.

 

Май, вчера даже вестникът написа,

че ни очакват много кофти дни –

на избори в Страната на Алиса

щял Кумчо Вълчо Лиса да смени.

 

Натикани сме във Девета глуха,

но затова пък сме щастлив народ! –

и глухите по радиото чуха,

че скоро ще започнем нов живот.

 

А мама снощи в градската аптека

изсипа цяла пенсия – до грош.

Полека-лека, ах! – полека-лека

животът се превръща в скъп разкош.

 

Но няма кой ни граница да пази,

ни да напълни къщата с деца.

Ликуй, народе! Нека Господ пази

във тебе колективната овца!

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??