Сбъркана работа
Всичко е сбъркано
в тази памет народна
още от Омир и Троя
та до Одрин и Драва...
Вадят лъкове,
вадят мечове -
ето ги мускетарите,
конниците със шашките,
пехотата с пушките,
пилотите със самолетите...
Влизат във песни - човешките.
Не пеят само майките.
В учебници - детските
Истини спорят със истини
колко велики са битките,
колко са славни героите...
По площади засаждат паметници.
Цветя поднасят сираците.
Помнят по села и паланки
армии как раждат войници,
как раждат легенди
захаросани политици.
Помнят.
Забравят -
Пушките раждат вдовици...
© Стоян Владов All rights reserved.