Oct 6, 2017, 10:10 AM  

Този дъжд 

  Poetry » Love
283 1 2

                   Този дъжд е със тяло на мъж.

                                            Хр. Фотев
 

                           Муза посидела и ушла

                                      Вл. Висоцки

 

Тръгна си лятото. Златният дъжд

с поглед прозирен и слънчево мрежест

пак е дошъл при мен в образ на мъж –

стих непокорен, придаващ си тежест.

 

Явно дъждът е решил, ей така,

да се направи на Зевс, без да пита.

Стъпил е здраво на мощни крака,

сигурно рамо, в очите – пресита.

 

Пак му повярвах, дарих го с куплет,

рими му сложих – слънца еполети,

той се усмихна – бил много зает,

и се запъти към други поети.

 

Този дъжд, Христо, е с тяло на мъж,

но е с душа на палячо – страхливец.

Друг е "спасител в цъфтящата ръж",

той е измамник с разрошена грива.

 

Вика до Бога с пламтящи очи,

нещо заплашва, размахва юмруци,

огън изригва, клокочи, бучи,

ала в стила му все нещичко куца.

 

Моят спасител е скромен човек,

с гръм и светкавици не парадира.

С пот на челото и в зима, и в пек

мълком засява духовната нива.

 

2.11.2006

© Мария Димитрова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Зевс е езически бог. Християнският Бог е кротък и смирен. Стихотворението е посветено на тези, които вървят по стъпките Му, независимо на какво поприще се подвизават.
  • Бравооо...Много вярно и истинско!
Random works
: ??:??