Feb 18, 2010, 10:50 PM

Възпоменание за Левски 

  Poetry » Civilian
854 1 7

 

Почитаме ли днес героите си –

герои безсмъртни и прославни,

или в нерадостите на живота си

сме ги завинаги забравили?

 

Гордеем ли се със историята

си, или сме  я веч зачеркнали

и  във забрава тежка на земята

дълбоко  сме я ний погребали?

 

Във ежедневието наше сиво,

в борбата тежка за насъщния,

забравяме за свято, свидно – мило -

отдали сме се на проклятия.

 

И хулим злобно всичко родно, скъпо.

И озлобени ний се ръфаме.

Разединени, чужди злъчно – тъпо,

се грозно клеветим до втръсване.

 

Едва ли не за Ботев и за Левски

не бихме компромати спретнали.

Да можехме пред паметника – Невски,

отново бихме ги обесили.

 

За свободата в дните ни комерсиални

живот и радости да погребеш

е глупост. Кухи и наивни, и празни

са думите: »за правда да умреш»

 

Прости, Апостоле на свободата,

че споменавам името ти с` скръб,

но хора без, без скрупули в душата

откраднали са бюста ти за скрап.

 

Че днеска някой друг хаджи Иванчо,

отрепка долна, тънеща във смрад,

безнравствен, хитър – гаден сополанко,

безсрамно пак осъжда те на смърт.

 

Но ти, Апостоле на свободата,

ела и покажи ни как се мре

за род, Родина и за истината свята,

как с чест и със достойство се живей.

 

Ела във тоз вертеп на тъмнината,

народът де линей и гине в глад,

ела и възцари ти светлината

над греховния ни и покварен свят...

 

Че със Родината ни скъпа, свята,

се разпореждат мутри и крадци

и ред, законност, сигурност и правда

не струват днеска пукнати пари...

 

Завета чист ти носим във сърцата

и знаем ний какво е да умреш

за правда свята и за свободата,

и да възкръснеш в пламък и копнеж...

 

Че нас Родината ни днеска чака

с дела, с копнежи, вяра и любов

и в сълзи тя очите си изплака

по нас, децата на живота нов...

© Христо Оджаков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Завета чист ти носим във сърцата
    и знаем ний какво е да умреш
    за правда свята и за свободата,
    и да възкръснеш в пламък и копнеж...
    Поклон пред най-светлата личност в българската история !!!

  • Поклон! Трябва да помним своите герои!
  • Прекрасен стих!
    Поклон пред Апостола!!!
    Поздравления, Христо!
  • Но ти, Апостоле на свободата,
    ела и покажи ни как се мре
    за род, Родина и за истината свята,
    как с чест и със достойство се живей.
    СИЛНО!!!!
  • nansuela (Нана ): извинявам се за off-a, но - поздравЧЕ някак си го преглъщам, но поклонЧЕ вече ми идва в повече, особено когато визира Левски...
  • Поклонче от мен!
  • Много хубаво стихотворение,но за жалост отдавна сме забравили героите си...
Random works
: ??:??