Черно коте
Черно котенце в снега намерих,
тихичко му промълвих:
дай да стопля малките крачета,
че навън е кучи студ!
Ти не бой се, с мен ела и то не къде да е, а у дома!
Мама, тати първо ще се карат,
но щом видят милите очи,
те ще кажат – черно коте, остани!
И ето, че студът ми подари
мил другар за щурите игри.
Ех, ще мине зимата по-леко,
щом си с мене ти - черно коте меко!
(С. Иванчева, 29.01.10г.)
4. Грозно пате
Патето изяде си зрънцата
и политна наделеко – горе в небесата,
май от малко глуповато, грозно пате,
станало си гиздаво, хвъркато!!
Лебед най-напет вече води ятото отпред.
Ала не забравяй ти детето,
дето цяла зима за теб полага мила грижа,
а сега отлитай ти на юг, че при нас е още лед и студ!
(С. Иванчева, 29.01.10г.)
© Светла Иванчева All rights reserved.