Не успях да ги надбягам - ветровете, а полъх бях, от южните, добрите. Не спасих гнeздото - децата ми умираха недъгави, изсъхваха очите им. Тояга бях, макар и с объл връх, гнездото разруши се. Помолих му се да се подаря на Дявола, Съседа, Приятелят, Случайния... мъжът ти. По устните, плътта, ресниците и по между ударите. Обичан дъх е младостта, облечен в медност - лековит е.
Ослепях. Дори най-тежката отрова днес, е златна. Отлетях - Преди наесен той да ме прегърне, преди и лятото да разбере защо, преди и ти да ме попиташ... нещо. Дори и аз не знам. Но чашите две са, едната - препълнена. Пътеките ръцете ми дерат - така ли е, когато се завръщаш?! Боли отвън, а вътре всичко тлее... Животът на дълбоко, дори било и с кръстове, дълбае - жигосани сме в своето обичане (прости ми, Господи) И нито живо, нито мъртво - нищо, просто нищо. Освен прахът по снимките, болезнено реален. Освен страхът, че всичко ще е същото - или пък няма.
Не успях да ги догоня луничавите мечти. С пречупени, до черно, колене аз своите ръце, като върба във заника на утрешното "у дома" под новата луна, в пръстта заравям.
Не бях и бях - така ли е, когато се завръщаш? - боли отвън, отвътре всичко разпилява.
|