7 oct 2024, 19:38

Бабката от Цветния пазар 

  Poesía
166 3 8

БАБКАТА ОТ ЦВЕТНИЯ ПАЗАР

 

Едно бабенце стиска минзухари

на Цветния пазар ми подари –

навярно покрай своите дувари

за мен ги бе накъсала в зори?

 

Вземи ги, вика, докато са пресни,

на някоя девойчица ги дай! –

и ги зави в едно парче от вестник,

не помня, "Трета възраст" беше, май.

 

Еех, мило бабче! – иде вече време

с девойките и аз да се простя –

коя ли ще поиска да ме вземе

заради китка есенни цветя?

 

Къде ли в есента от мен се скриха?

За други ветролеят днес поли.

За спомен им оставих два-три стиха –

с надеждата, че спомен не боли.

 

И аз между "Здравей!" и "Много бързам!",

така несетно някак остарях.

И вече хълтам в третата си възраст,

но мечка страх, а мен не ме е страх!

 

Преди една сълза да ме опари,

във шепата ѝ скрих една пара̀.

Сполай ти, бабче! С шепа минзухари

ти стори вечерта ми по-добра.

© Валери Станков Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??