Защо така е винаги?
Не се оценява дълбокото, истинско чувство?
Остава неразбрано написаното върху лист от коприна.
И какво от това, че пиша?
Нима някой се опитва да разбере,
по-скоро през ред чете,
за да мине проклето време.
И какво от това, че описвам?
Тривиалното е още на мода.
Четат онова що за разбиране е лесно,
забили поглед в онова,
което струва им се интересно.
Дълбоките чувства,
думите красиви,
мисълта, която те кара всячески да напишеш
туй що е в ума ти:
дали ще е спомен –
тъжен или щастлив,
дали ще е мисъл, която на никой не би могъл да обясниш,
дали ще е повествование,
история,
стих,
поема,
или просто кратко изречение,
изливаш го на листа от коприна,
с надеждата някъде там,
някой да се опита да го разбира.
Оставаш разочарован, и защо така?
Написал си туй що не можеш да кажеш на глас,
но дори и тогава –
кажи, кой те чува,
кой слуша,
кой разбира,
кой подава ти ръка,
кой вниква в думите ти, написани от душа?
За тях интересни са баналните слова:
стари любови,
изгреви нови,
бели луни,
сини езера и реки,
прилив на далечните вълни,
неказани думи,
незабравени души,
рани стари,
предателства от приятели,
залези червени,
птици уморени,
животи разделени.
Не се опитвай да се доказваш.
Животът прекалено къс е
за да търсиш нечие признание,
да молиш за нечие внимание,
да искаш нечие разбиране.
И какво от това, че пиша?
Някой навярно ми се смее,
на ум сигурно кълне,
че всичко красиво и дълбоко,
не успява да ви докосне.
Та на къде повече да дълбая?
От това, ще остана без сърце,
нима святото, за което мечтая
е просто шепа пепел в моите ръце?
Няма да видите в мене:
любови стари,
предателства от приятели уж добри,
няма да видите да лаская,
някои безименни рицари,
не ще описвам възхищение на природна картина,
езера, планини,
морета,и дълбоки океани;
на красиви изгреви,
и мъртви залези,
мечти несбъднати,
недокоснати звезди.
Тривиалност е за мен
всичко, което лесно може да се прочете.
© Нина Чалъкова Todos los derechos reservados
Търпение и успех, Нина!