6 ene 2012, 9:43

Богат - беден 

  Poesía
707 0 5
Той ще стане. И на крак ще изпие кафето.
Ще погледне в смартфона за предстоящи задачи.
Ще изпсува пак слънцето, че в очите му свети.
Той не помни на колко слънца бе палачът.
Топли думи ще замести с изстинало вино.
Ще си купи часовник, палто, ще плати за масажи.
Ще прекара деня си със пура в блестящо казино,
но и там топли думи няма кой да му каже.

В този същия свят се събужда овчарче.
И щастливо закусва със жена си, с детето.
Ще спечели пари, дето още днес ще похарчи
със любов за храна. Но пък не чувства несрета.
Ще приказва с овцете си денем, ще яде на открито.
Ще мечтае за слънце – друго всичко си има.
И мечтата му с птиците право нагоре полита –
слънце ще заблести, а душата му - тя е камина.

Я кажете сега, кой от двамата по-богат е?
Те в един свят живеят напълно, но ето –
единият има и пари, и коли, и палати,
а пък другият – е, той има само небето.

М. Спасов

© Мартин Спасов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Много добре казано!
    Дано хората осъзнаят, че богатството, е в това да бъдеш свободен! А с всяка вещ, която се стремим да притежаваме, добавяме по една решетка, към златната клетка в която се самозазиждаме.... доброволно !!!
  • Поздравявам те за посланието в стиха.
    Чак сега те откривам.
  • Пишеш просто прекрасно
  • Затова сме... пастири на тази Земя.
    Затова сме и... богати.
    Поздравления!
  • Небето и безброй звезди!
    Риторичен е въпросът...
    Поздрав, хареса ми!
Propuestas
: ??:??