Черешова задушница... Споменът... Татко ме чака.
Аз му нося череши. Набрани за него. От мен.
На балкона облегнат, преди да потъне във мрака,
той ми маха за поздрав. Това е последният ден.
Тази ранни череши! Тези сладко-горчиви огньове!
(И до днес ги преглъщам със мъка и сълзи в очи).
Аз не знаех тогава: без татко ще съмне отново,
а червеният плод от отровна тъга ще горчи.
Хапна първата шепа... и после до мене се свлече...
Пропищяла линейка прободе душата с кинжал.
Как не исках да вярвам, когато смъртта го отвлече,
че е влязъл в земята и вечния сън е заспал!
... А дървото изсъхна. Само мен пощади дървояда.
Пак раздавам череши... Вземете! За Бог да прости!
Нажежен до червено-черешов, дъхът ми присяда,
а в очите сълза непресъхваща още блести.
06.06.2014
© Мария Панайотова Todos los derechos reservados