25 sept 2006, 22:00

Денят идва във стаята 

  Poesía
540 0 7


Денят идва.
Паля цигара.
Имам всичкото искане...
Имам ли себе си...
“Както и да е” – казва бутилката.
- Както и да е – казва гласът ми.
А съм сам като минало,
като някаква болка.
И съм сам като бъдеще –
във забравени сънища -
без призраци,
без цветове...
(- Пожела да умреш?
- Не!)
И без...
никого.
- Търся те, знаеш ли?
Мълчи пак стената.
- Едно с мен ще пиеш ли?
И се стряска
вратата.
Огъват се дните,
прощават се с някого.
- Нямам нужда от никой!
- О, Хенри, така ли?
О, Хенри е бил...
Жив съм,
макар и затворен
(и той е бил, зная –
защо сме затворници...)
Прощава се старецът
с преялите гълъби.
Прощава се лятото
със дните си шарени.
Прощава се някой
във този миг
с някого.
И аз се прощавам
със всичкото...
Няма ме...
Сякаш
идва денят ми –
по - мрачен от старото,
по - гърбав от Витоша,
по - нищо от нищото...
Раздава си картите
и глупаво пита:
- Е, Ханк, ще играеш ли?
- Не зная играта!
А после е залез
и тъжно –
ден в проза.
Като скитащ затворник...
Обикалят...
Стените
Не престават да питат...
и питат ли, питат,
очертавайки нищото...
И...
Денят идва.

© Ясен Крумов- Хенри Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Денят не е проза, дакато продължаваш да пишеш (а ние да те четем)! Поздрави за стихотворението!
  • идва денят ми-
    по-мрачен от старото
    ...
    по нищо от нищото...

    Поздрави за силния стих, Хенри!!!
  • Ех, Хенри- така е разнолика и богата душата ти!
    Ще замълча- не ми достигат думи...
  • Дните сме ние,Оливър!
    Благодаря за удоволствието!
  • Голямо предизвикателство е душата ти...
    Поздравления за стиха!
  • "Прощава се старецът
    с преялите гълъби."

    Ханк,възхищавам се на богатата ти душевност!
  • денят идва и си отива, остават мислите и спомените от дните, а те си струват, Ханк
Propuestas
: ??:??