8 ago 2022, 7:42

Другата причина за сушата 

  Poesía » Filosófica
767 9 13

ДРУГАТА ПРИЧИНА ЗА СУШАТА

 

На селския идиот дойде редът

да бъде опростен и прикаден.

Жените го приготвиха за път,

облякоха му ризица от лен.

 

Косите му разресаха – и на̀!

къдриците му мълком засияха,

тъй сякаш че струеше светлина

през шиндите на схлупената стряха.

 

Изглеждаше досущ като заспал

под белия саван, отрупан с китки,

ръцете му почистиха от кал

и за душата раздробиха питка.

 

За миг поспря и месецът двурог –

незнаен бе дошъл и си отиде

беседващият често нощем с Бог

през спуканите звездни керемиди.

 

След девет дни в селцето засуши –

изпръхнаха нивя, бахчи, бостани.

Всевишният извърна ли очи

и не намери смисъл – да остане?

 

А селяните цъкаха от жал

и щураха се, тъй и не разбрали,

че някой горе беше си прибрал

най-свидния и непорочен ангел.

© Валентина Йотова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??