Постави дядо поп икона –"Свети Счетоводител" –
съвсем наблизо до амвона: да бъде наш крепител,
пред нея да редим молитви да станем по-богати
и много дарове и титли съдбата да ни прати!
Как светна новата икона със лик от чисто злато –
да ù завиди чак Мадона за лустрото богато!
И ний отправяхме прослава със свещи във ръцете!
Но... в джобовете още шават от дребните монети!
След кредити и вересии мнозина се вталиха,
а тези, с празните кесии, направо се пропиха!
Тъй молехме се ден до пладне да бъдеме честити,
че бяхме повечето гладни във дните мразовити!
На тоз' апартамента взели, на онзи пък – колата,
на трети вилата отнели, на другия – жената!
"Свети Счетоводител" плаче, сълзи горчиви рони,
че от години прикован е към кръста със пирони!
Не може веч да ни помогне, да бъде силен още –
били с изтекъл срок на годност финансовите мощи!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Todos los derechos reservados