1
На митницата - мъдростта.
Подава си паспорта знанието.
- До тук са твоите права –
не можеш да прекрачваш границата!
Незнанието се промъкна на мига,
край мъдростта –
необятността го дари със свобода,
безполезна...
2
В ждрело –
планинска теснина –
инатът натоварен с воля
пръхти, пълзейки с колена,
подгъващи се.
Ехидна, упоритостта
бичува го –
с трагичността,
хортувайки си...
3
Приемна зала.
На трона – животът, сърдит.
Пред него шутът, Защо –
весели го.
Животът разсмя се
и с тежкото Как,
надари го...
4
Разстрел.
На мушката на истината,
треперещата срамежливост
със сетни сили се изправя,
превъплащавайки се в наглост –
дързостта уби истината...
5
Системата,
систематизирана от систематиците,
систематизираше систематизираното системно,
подреждайки хаоса на почтенността.
Волята на почтенността се пречупи
и систематично се превърна в порядък –
без порядък и системност...
© Бостан Бостанджиев Todos los derechos reservados