На всички, които обичат изобразителното изкуство
Изкуството за теб е свято,
любов към него съхрани!
Хляб е насъщен за душата,
пред нас открива висини.
Мадоните на Тициано,
лицата бледи на Грекò,
платна от цветове пияни,
картините на Пикасò...-
са живи и ще бъдат вечни,
тъй както вечен е светът,
ще правят хората човечни
и смели в жизнения път.
Душа във къс скала – къде си?
Ти в скулптурата се роди.
Човек от мрамор, жив си, жив си -
„Мойсее, говори!“*
К. Костадинов
*Когато завършил известната си творба „Мойсей“, в творчески екстаз Микеланджело ударил с чука по коляното на статуята и произнесъл тези думи.
Белегът и досега личи върху статуята.
© Костадин Костадинов Todos los derechos reservados