Тръгнал щурчо за вода
и си свиркал ей така,
но отсреща сякаш, че
чул той плачещо гласче.
Поогледал се, видял,
този трън е нацъфтял,
на едната му вършинка,
плачела една калинка
и крилцето си държи,
явно много я боли.
Ти, калинке, не плачи,
знаеш мравката, нали,
има личен мравуняк
и лекува, хрема, крак,
трънче вади, главобол,
счупен нокът, зъбобол
само малко потърпи
и прегърнал я, дори
бързо взел е на ръце
мъничкото й телце.
Мравката ще е добре
да те види, разбере
що за болка е това,
от къде ли идва тя.
Щурчо, моля те, поспри,
не разбираш май, нали,
ще го кажа аз направо,
мен крилцето ми е здраво,
но сърцето ми усеща,
топлата ти кръв гореща,
не разбираш, щурчо ти,
каза и се изчерви.
От тогава досега,
всички знаят за това,
щом калинка долети,
щурчо ще се появи.
© toti Todos los derechos reservados