18 ene 2016, 12:44

Истинската 

  Poesía » Filosófica
206 0 0

Истинската рима

е напреводима.

 

Но си струва, струва! -

А и тя жадува

 

да я преведат

и разпространят

 

по света навред,

та в сърца безчет

 

за безкрайни дни

да се съхрани,

 

за да я тълкуват

и ѝ се любуват

 

всичките народи

в радост и несгоди.

 

          ...

 

Истинската рима

е неутолима

 

Погледите грабва,

а така и трябва;

 

сетива взривява

и ги упоява,

 

и като погача

дразни преводача -

 

дъхава в духа си,

приказна в плътта си!...

 

           ...

 

Истинската рима

 

е неугасима,

 

и неразчупима,

 

и необозрима!!!

 

      = = =

 

Истинската рима

носи „СТИХ“ за име!!!

 

     = = =

 

Истинската рима

е необяснима,

с нищо несравнима

и неповторима!...

 

И като такава

ни обогатява

и ни вдъхновява,

и ни озвездява!...

 

И налѝ е скромна -

„СТИХ“ да я зоват,

своята огромна

мощ - във всяка гръд

 

истински втъкава

и очовечава,

облагородява

и ни доближава

 

с нежност БОГОСВЯТА

докъм небесата!...

 

         ...

 

И където РАЙ е,

нека ХОДАТАЙ е!...

 

         ...

 

Да пребъдеш - нека,

РЍМО-ДУШЕГРЕЙКА!

 

РЍМКО СЪРЦЕГРЕЙНА

и БЛАГОГОВЕЙНА!!!!

 

        ...

 

Ѝстинската рима

носи чин: „ЛЮБИМА“ !!!

 

И като такава

е на БОГ ПРОСЛАВА!!!

 

         ...

 

Нейните капризи

чудни са филѝзи

и в душѝ покълват,

и сърца изпълват

 

с думи благодатни,

с чувства необятни!...

И духът честит е

до отвъд звездите!

 

     = = =

 

истинската рима

е непреводима

 

но така човърка

че ще те побърка

 

затова превеждай

и я пренареждай

 

и ако духà ѝ

си предал

 

тогава

 

в нов дух

тя витае

и

съпреживява

© Стоян Минев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??